Makaron ze szpinakiem i serem gorgonzola
Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć włoskiego makaronu, np. tagliatelle, czyli wstążek.
- 250 g makaronu (to ilość wystarczająca na dwie duże porcje) ugotować wg przepisu na opakowaniu (powinien być al dente, czyli lekko twardy).
- Na głębokiej patelni podsmażyć (zeszklić) na oliwie lub oleju rzepakowym pół średniej drobno posiekanej cebuli i dwa ząbki czosnku.
- Dodajemy opakowanie (200 – 250 g) szpinaku „baby” (to młode listki szpinaku, sprzedawane pod taką właśnie nazwą), przepłukanego zimną wodą.
- Mieszamy kilka minut, aż szpinak „zwiędnie”, zmniejszając swoją objętość.
- Teraz wlewamy 150 ml śmietanki kremówki UHT 30 – 36% i dodajemy 100 - 150 g sera gorgonzola pokrojonego w kostkę (żeby szybciej się rozpuścił).
- Całość mieszamy z makaronem i posypujemy tartym parmezanem.
Wariant z kurczakiem
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą można wzbogacić piersią z kurczaka. Kroimy ją w drobne paseczki, przesmażamy na maśle lub oleju, soląc i pieprząc do smaku i dodajemy do przygotowanego jak to opisano powyżej szpinaku z sosem – przed wymieszaniem z makaronem.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej Sołtysik dostał fuchę w TVP! Wiemy, z kim będzie pracował
- Piotr Gąsowski pokazuje w Polsacie drugą twarz?! Stroi fochy na młodszego kolegę
- Tak wygląda grób Krzysztofa Krawczyka tydzień przed rocznicą. Szczegół łamie serce
- Tak żyje po zwolnieniu z TVP. Dawno niewidziana Nowakowska przyłapana na mieście!