Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron ze szparagami i szynką włoską [PRZEPIS]

pij
Szef kuchni restauracji Farina Bianco Kamil Maćkowski poleca makaron ze szparagami i szynką włoską. Liczący sobie zaledwie 27 lat Kamil Maćkowski jest kulinarnym samoukiem. Wszystkiego o gotowaniu nauczył się po prostu w kuchni, praktykując m.in. w restauracji hotelu na brytyjskiej wyspie Jersey i kilku świetnych lokalach w Polsce, m.in. we Wzorcowni, w pabianickiej Fabryce Wełny. W Farina Bianco stara się na bieżąco zmieniać kartę, dbając o sezonowość i świeżość produktów, o jakość podstawowych produktów włoskich.

- Potrawy przyrządzane od podstaw w oparciu o naturalne i świeże produkty, takie jak makarony, do których ciasto codziennnie robimy sami na bieżąco, to baza naszej kuchni - zdradza szef. - Szeroki wybór dań przygotowywanych według tradycyjnych receptur pozwala nam zaspokoić gusta nawet najbardziej wybrednych gości. Doskonałym finałem posiłków są desery. Zdradzę, że na dniach będziemy mogli cieszyć się z otwarcia naszej autorskiej pracowni cukierniczej.

Szef Maćkowski zmierzy się wkrótce z nowym wyzwaniem - równolegle z Farina Bianco będzie dowodził kuchnią w nowym lokalu, powstającym po sąsiedzku - Wall Street, gdzie królować mają dania z wołowiny - steki, burgery oraz klasyczne dania kuchni amerykańskiej, jak np. żeberka.

- To będzie świątynia mięsożerców - żartuje.

Składniki sosu:

4 plasterki szynki parmeńskiej

8 zielonych szparagów

80ml (1/3 szklanki) wody z gotującego się makaronu

60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremówki 30%

2 żółtka

3 łyżki tartego sera (parmezany, grana padano)

Ciasto makaronowe:

200 g mąki semoli

100g mąki tortowej

3 jajka

1 łyżka oleju

szczypta soli

Przygotowanie

Szparagi opłukać, obrać i odciąć zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odciąć głowki i odłożyć je bok, resztę łodygi pokroić ukośnie na około półcentymetrowe plasterki.

Makaron: wszystkie składniki wymieszać, używając robota kuchennego bądź ręcznie. Wyrobione ciasto rozwałkować i pociąć w cienkie paseczki. Makaron gotować do stanu al’dente w osolonej wodzie przez półtorej minuty. Przed końcem gotowania dodać szparagi (główki i plasterki). Odcedzić, zachowując 1/3 szklanki wody z makaronu (ważne!).

Żółtka wymieszać ze śmietanką.

Szynkę pokroić na kawałki i przez chwilę podsmażać na większej patelni. Do dać makaron ze szparagami oraz wodą odlaną po gotowaniu. Wymieszać i odstawić z ognia. Dodać żółtka ze śmietanką i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z tartym serem.

Smacznego!

Uwaga! W sobotę z każdym Expressem Ilustrowanym mapa, czyli niezbędnik rowerzysty! Musicie to mieć!
MAGDALENA ŻUK - NOWE FAKTY, OKOLICZNOŚCI ŚMIERCI, WYNIKI SEKCJI ZWŁOK MAGDALENY ŻUK [FILM]
UCHO PREZESA 16 ZA DARMO [YOUTUBE] ODCINEK SPECJALNY [ONLINE]
UCHO PREZESA 15 ZA DARMO UCHO PREZESA 15 YOUTUBE GDZIE OBEJRZEĆ UCHO PREZESA 15
KTO JEST AGENTEM? ODETA AGENT, JAREK KRET AGENT, KTO WYGRAŁ AGENTA
KTO JEST AGENTEM? JAREK AGENT, DARIA AGENT, ODETA AGENT KTO WYGRAŁ AGENTA?
ZOBACZ TEŻ FILM - Przegląd najważniejszych informacji z tygodnia
WYNIKI LOTTO LOSOWANIE LOTTO WYNIKI. LOTTO WYNIKI

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany