Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron ze szczawiowym pesto [PRZEPIS]

(lb)
Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej. Łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto, w sam raz na wiosenny lunch.

Składniki:
Międzybrodzki makaron penne – 250 g, szczaw – 1 pęczek, orzeszki piniowe – 1/2 kubka, natka pietruszki – 1/2 pęczka, czosnek – 2 ząbki, oliwa – 50 ml, sól, pieprz.

Przygotowanie:
makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.

krótkie życzenia na urodzinyżyczenia na osiemnastkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany