Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron z gulaszem węgierskim [PRZEPIS]

(lb)
sfera pr
Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni. W połączeniu z makaronem w kształcie pierożka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad.

FONFARA vs CLEVERLY TRANSMISJA ONLINE, GDZIE W TV

Składniki:
makaron pierożek – 250 g, łopatka wieprzowa – 500 g, cebula – 2 średnie sztuki, marchewka – 1 średnia sztuka, pietruszka – 1 mała, seler – 1/4 małej sztuki, kapusta świeża – 1/8 małej główki, sól, pieprz do smaku, liść laurowy – 2 sztuki, ziele angielskie – 6 – 8 sztuk, olej – 3 łyżki, mąka – ok. 2 łyżek, woda – ok. 1 litra.

Wykonanie:
na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany