Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron Alfredo z czosnkiem, kurczakiem i pieczarkami [PRZEPIS]

mj
Benetto to przyjazne dla wszystkich klientów miejsce na Dąbrowie, gdzie zawsze można wpaść na pizzę, burgery i makarony. Wybór jest ogromny! Wszystkie dania przygotowywane są na poczekaniu na zamówienie, ze świeżych, sprawdzonych i najlepszych składników, co gwarantuje ich wysoką jakość i smak.

Damian Szymański - Nasz gość gotuje w restauracji Benetto Pizza&Grill przy ul. Felińskiego 9 w Łodzi

Pizze serwowane są w trzech rozmiarach: o średnicy 32 cm , 42 cm, 50 cm i wielu rodzajach: od tradycyjnej margarity, poprzez hawajską, peperoni, bolońską, serową, z owocami morza aż po wegańską, orientalną, turecką, a nawet na słodko z serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami!

Damian Szymański przygotowuje dania dla gości Benetto od ponad dwóch lat. Wcześniej zdobywał doświadczenie w innych lokalach z włoską kuchnią. Jego specjalnością są pizza oraz makarony. Serwuje makarony penne, spaghetti, tagliatelle ze smacznymi sosami, jakie najbardziej lubią: bolońskim , carbonara, ze szpinakiem, kurkami... Dziś proponuje sos Alfredo z czosnkiem, kurczakiem, pieczarkami.

- Polecamy też burgery ze świeżej wołowiny, tortille, dania z grilla, sałatki - zachęca Patryk Grubski, szef Benetto. - Wszystko można zjeść na miejscu albo zamówić z dostawą do domu.

Przepis

Składniki i sposób wykonania
Składniki na dwie porcje:

* ok. 220 g makaronu penne (może być też tagliatelle lub spaghetti)

* 50 g masła

* 300-350 ml śmietany 30 %

* ząbek czosnku

* 100 g sera cheddar

* 100 g parmezanu

* natka pietruszki

* oliwa

* pierś z kurczaka ok. 200 g
* 3-4 duże pieczarki

Przygotowanie:

Masło rozpuścić na patelni, dodać zgnieciony czosnek oraz śmietanę.

Podgrzewać, ciągle mieszając. Gdy dobrze się zagrzeje, powoli dodawać sery - 100 g cheddara oraz 50 g parmezanu. Sery powinny się rozpuścić, tworząc gładki sos.

Na drugą patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy krótko, przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki surowe myjemy dokładnie. Kroimy je w plastry. Smażymy również krótko - 2-3 minuty.

Następnie łączymy mięso i pieczarki z przygotowanym sosem.

Makaron możemy zrobić samodzielnie, albo kupić gotowy, jaki lubimy. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedzamy. Czekamy chwilę, aż cała woda spłynie. Tuż przed wyłożeniem na talerze, mieszamy makaron z sosem i posiekaną natką. Posypujemy resztą parmezanu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany