Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubicie rzodkiewki? Przeczytajcie, dlaczego warto je jeść

(jed)
Jarosław Ziarek
Rzodkiewka okrągła, podłużna, pękata w kolorze różowym, bordowym lub białym to warzywo, które warto często jeść. Szczególnie że sezon na nie trwa całe lato.

Charakterystyczny pikantny smak rzodkiewkom nadaje olejek gorczycowy, w skład którego wchodzi siarka. To dzięki niemu mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i tonizujące. Rzodkiewka zjedzona po posiłku odświeża kubki smakowe (zapobiega powstawaniu zgagi), a w żołądku neutralizuje nadmiar kwasów. Jest niskokaloryczna, za to bogata w żelazo, miedź, mangan, wapń, potas, fosfor. Te mikroelementy wpływają na krew, dlatego w swojej diecie powinny ją mieć osoby cierpiące na niedokrwistość. Wpływa także oczyszczająco na wątrobę.
Zawartość witaminy C, kwasu pantotenowego i witamin z grupy B poprawia także wygląd skóry, paznokci i włosów. Po długotrwałej diecie z rzodkiewkami w roli głównej cera nabiera blasku.
Warto też wykorzystać zielone liście rzodkiewki. Szczególnie młode, które doskonale nadają się do sałatek. Jeśli są grube i mięsiste, pokryte charakterystycznym kłującym meszkiem, można z nich ugotować jarzynkę (jak szpinak) lub zupę. W nich również znajdują się minerały i witaminy, są jednak bardziej sycące, a dania mają ciekawy smak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany