Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątkowy obiad. Przepis na wyrafinowany posiłek zamiast karpia na święta

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybkie danie, które wygląda elegancko i pasuje na wiele uroczystości rodzinnych.
Szybkie danie, które wygląda elegancko i pasuje na wiele uroczystości rodzinnych. 123rf.com/kabvisio/zdjęcie ilustracyjne
Łosoś to ryba bogata w zdrowe tłuszcze, stąd często wymieniany jest w dietach mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wielu osobom łosoś kojarzy się z przekąskami robionymi na imprezy lub pieczonymi kawałkami podawanymi na eleganckich kolacjach. Jeśli wcześniej zamarynujecie łososia, to przygotowanie apetycznej ryby zajmie jedynie 20 minut. Sprawdź przepis na łososia w cieście francuskim.

W skrócie

Łosoś może być pyszną alternatywą wobec tradycyjnego karpia smażonego. Można go też przygotować dla gości, którzy nie przepadają za karpiem w panierce. Łosoś w cieście francuskim to także znakomita opcja do przygotowania dania na andrzejki, Boże Narodzenie, imprezę sylwestrową albo urodziny.

Łosoś w cieście francuskim – przepis na Boże Narodzenie

Liczba porcji: około 8-10
Czas przygotowanie: 20 minut + 2 godziny marynowania łososia w lodówce

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia,
  • 250 g gotowego ciasta francuskiego.

Zalewa do łososia:

  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 g słodkiej papryki,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • opcjonalnie: 20 g domowego pesto czerwonego lub pesto z bazylii,
  • do posmarowania wierzchu: 1 jajko + 2 łyżki wody.

Jak zrobić łososia w cieście francuskim?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oczyścić filet z łososia ze skóry i pokroić go na paski o szerokości 5 cm.
  2. W dużej misce należy wymieszać składniki zalewy i umieścić w niej pokrojonego łososia. Rybę należy marynować przez 2 godziny w lodówce.
  3. Ciasto francuskie należy rozłożyć i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby można było je łatwiej wałkować.
  4. Na cieście francuskim trzeba rozsmarować pesto, rozłożyć kawałki łososia i ponownie posmarować je z wierzchu.
  5. Kawałki łososia należy zawinąć w ciasto francuskie i odkrajać nożem równe kawałki.
  6. Następnie należy układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem z wodą.
  7. Łososia w cieście francuskim należy piec przez 15 minut w temperaturze 200°Celsjusza.
  8. Po tym czasie należy wyjąć łososia z piekarnika i przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
  9. Łosoś w cieście francuskim jest gotowy do podania.

Z czym podać łososia w cieście francuskim?

Chrupiący łosoś zapiekany w cieście świetnie smakuje podany z sałatą rzymską, rukolą lub roszponką. Łososia można też posypać przed podaniem świeżymi ziołami np.:

  • bazylią,
  • natką pietruszki,
  • koperkiem.

Do łososia w cieście francuskim świetnie pasuje sos musztardowy z dodatkiem miodu lub sos czosnkowy. Do łososia można też serwować upieczone warzywa korzeniowe np. pietruszkę, marchewkę lub selera. Szczególnie smaczna będzie marchewka upieczona w glazurze z odrobiny miodu i soku pomarańczowego.

Popularnymi składnikami łączonymi z łososiem w cieście francuskim są między innymi liście szpinaku, mascarpone i ser feta. Można też dodać posiekaną w kostkę cebulę lub pora podsmażonego na łyżce klarowanego masła.

Miłośnikom ryby polecamy też pastę z brzuszków łososia. Idealnie smakuje z kromką świeżego chleba.

Sprawdź także: Seleryba na Wigilię. Wegański przepis na selera à la ryba po grecku. Nie tylko weganie będą zachwyceni

Zobacz także inne przepisy z rybami ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

kup najtaniej

Berlinger

BERLINGER HAUS BH-9276

67,92 zł

kup najtaniej

ETA

ETA ARTISTA COFFEE 8777 9000

99,00 zł

kup najtaniej

Beurer

BEURER KS 59

169,90 zł

kup najtaniej

Beurer

Beurer DS61

179,98 zł

kup najtaniej

Beurer

Beurer KS34Xl

116,00 zł

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza Pineapple EKS001

20,95 zł

kup najtaniej

Łucznik

ŁUCZNIK KS-205A

39,00 zł

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza Lemon EKS002G

21,00 zł

kup najtaniej

Esperanza

ESPERANZA EKS008 INOX

51,74 zł

kup najtaniej

Łucznik

Łucznik KS509B

42,00 zł

kup najtaniej

Lafe

Lafe WKS001.1 Czarna

28,99 zł

kup najtaniej

Adler

Adler AD3134

76,30 zł

kup najtaniej

Łucznik

Łucznik KS-509S

49,00 zł

kup najtaniej

Inny

Media-Tech SCALE BT MT5516

59,00 zł

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza Mango EKS003W

19,98 zł

kup najtaniej

Beurer

Beurer KS 36

142,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątkowy obiad. Przepis na wyrafinowany posiłek zamiast karpia na święta - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie