Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łosoś pieczony w sosie tatarskim i sałatka ze śledzi z ananasem [PRZEPISY]

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
strefa pr
Dania z ryb były kiedyś podstawą kuchni w Wielkim Poście. Śledzie jadło się w piątek, najczęściej z gotowanymi w mundurkach ziemniakami. Oto nasze propozycje na ten czas.

Łosoś pieczony w sosie tatarskim

Składniki:

70 dag łososia 1 łyżka masła 1 cebula 1 listek laurowy 1 łyżka świeżego tymianku lub szczypta suszonego sól, pieprz sos tatarski.

Wykonanie:

Umytą rybę podzielić na porcje. W żaroodpornym naczyniu podgrzać masło. Ułożyć rybę, posypać solą i pieprzem, przykryć plastrami cebuli. Następnie posypać tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. Po schłodzeniu polać sosem tatarskim.

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem

Składniki:

filety śledziowe a’la matjas - 6 sztuk ananas z puszki - 6 plasterków jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki papryka konserwowa - 1 mały słoiczek sos tatarski - 1 słoiczek 200g dojrzały granat - ½ szt. płatki chilli ocet spirytusowy - 1/2 szklanki woda - 1 litr.

Wykonanie:

Filety wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność. Ananasa, jajko i paprykę pokroić w średnią kostkę, dodać odsączone i pokrojone w cząstki śledzie i wszystko połączyć z sosem tatarskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany