Łódzki Szlak Zalewajki i książka z przepisami mistrzów. Finał akcji „Dumni z zalewajki”

Piotr Jach
Piotr Jach
Zalewajka z puree ziemniaczanym, jajkiem w koszulce i smażonym boczkiem - Sebastian Spychała (Piwnica Łódzka). Jemy w Łodzi
Z końcem marca zakończyła się akcja „Dumni z zalewajki” – inicjatywa bloga „Jemy w Łodzi” poświęconego łódzkiej gastronomii. Jej głównym celem było przybliżenie łodzianom wielu odmian na temat tej najbardziej łódzkiej ze wszystkich zup.

Powstał także Łódzki Szlak Zalewajki, czyli interaktywna mapa 18 lokali w Łodzi i okolicach, w których tego przysmaku można spróbować nie tylko od święta lub z okazji akcji – do znalezienia na www.jemywlodzi.pl.

Ostatnim akcentem działań popularyzujących zalewajkę jest zamieszczony również na tej samej stronie inernetowej darmowy e-book zawierający przepisy zalewajkowe wariacje szefów kuchni znanych łódzkich restauracji: Klaudia Maryńczak (Chata Wuja Toma), Kamil Skrok (Powidok), Sebastian Spychała (Piwnica Łódzka), Szymon Stach (Stary Rynek 2) oraz Norbert Szefer (Fatamorgana).

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie