Za rożek sojowy zapłacimy 4,90 zł, a za lód na patyku 3,40 zł. Powodzeniem cieszą się także jogurty i kefiry z mleka koziego, pochodzącego z hodowli ekologicznych, świeżo wyciskane soki z marchwi i jabłek. Łódzki rynek powoli zdobywają też oleje tłoczone na zimno z dyni oraz lnu.
- Słucham klientów i staram się odpowiadać na ich potrzeby. Zachęcam także do eksperymentowania z ekologiczną żywnością w poszukiwaniu tego, co nam zasmakuje - mówi Renata Tyczyńska, właścicielka sklepu ze zdrową żywnością.
Poszukiwanym roślinami wzmacniającymi układ krwionośny są bazylia drobnolistna, bazylia fioletowa, tymianek, ostra papryczka i krwiściąg. Niedługo w sprzedaży pojawi się także jarmuż, doskonały dodatek do jajecznicy. Świeże zioła i przyprawy są bogatsze w witaminy oraz bardziej aromatyczne od sproszkowanych, dostępnych poza sezonem.
Co dnia wielu łodzian kupuje także chleb na naturalnym zakwasie. Jest on twardszy i bardziej zwarty, przez co wymaga dokładniejszego przeżuwania, a w konsekwencji jest lepiej trawiony. Za 800-gramowy bochenek tradycyjnego razowego lub żytniego chleba zapłacimy ok. 6 złotych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu