Łódzka gastronomia się rozkręca, startuje Ogólnopolski konkurs Restaurant week, czyli doroczne święto najlepszych dań

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
W dniach 9-27 czerwca odbędzie się kolejna edycja Ogólnopolskiego konkursu Restaurant Week, w czasie którego szefowie kuchni prezentują menu ze swoimi popisowymi daniami. W tym roku do wyboru będą dwie karty - mięsna i wegetariańska, a w każdej z nich przystawka, danie główne i deser. Jest to największe wydarzenie w Polsce, w którym udział weźmie 400 restauracji z 14 regionów kraju. Przewidywane jest 100 tysięcy gości, którzy będą smakować, a potem głosować na najlepsze dania. Dziaś (19 maja) ruszyły rezerwacje stolików. Konkursowe zestawy mają stałą cenę 59 zł.

Temat przewodni tej edycji to "#IDŹ! i wesprzyj otwarcie restauracji", bo wracamy do restauracji i do tego co nam najbardziej smakuje, dlatego restauratorzy pokażą swoje najlepsze i najpopularniejsze dania. Wśród 30 restauracji, które biorą udział w konkursie 12 to debiutanci, w większości lokale, które dopiero startują ze swoja działalnością. Wśród nich są m.in.: Ciasno jak ulu, Trattoria bandera Italia, Ryby&Owce, The Chef, Taki Pan Pstrąg.

W Łodzi działamy od 10 edycji tego projektu, od wiosny 2016 roku i w tej edycji spodziewamy się milionowego gościa festiwalu, który zostanie specjalnie uhonorowany - mówi Adam Kopczyński, organizator festiwalu.

Po raz pierwszy restauracje mogą prezentować dania, które są w aktualnej karcie restauracji, dlatego że goście chcą zjeść to co jest typowe dla danego miejsca. Drugi powód to ułatwienie restauratorom wejście w rytm restauracyjny po długim lockdownie i funkcjonowaniu tylko w systemie "na wynos". Festiwal Restaurant Week ma pomóc restauracjom w odrodzeniu, a dzięki trzytygodniowej imprezie będą się zapełniały nie tylko w weekendy, ale również w tygodniu. Jedno danie musi być festiwalowe, bu tradycji stało się zadość.

Jednym z elementów festiwalu jest cegiełka dla restauracji warta min. 5 zł lub wielokrotność tej kwoty. rezerwując miejsce w lokalu można zadeklarować jej wysokość. To fundusz wspierający działanie restauracji.

To wyjątkowa edycja festiwalu, bo na otwarcie restauracji czekaliśmy aż 7 miesięcy dodaje Wszystkie siły kierujemy na to, żeby jak najwięcej osób odwiedziło restauracje i pomogło im się odrodzić - dodaje Adam Kopczyński.

Festiwal wpisuje się także w ideę niemarnowania jedzenia "zero waste", a dzięki temu, że obowiązują rezerwacje kucharze dobrze wiedzą ile i jakich produktów będą potrzebować. A to pozwoli przygotować taką liczbę dań jaka jest tego dnia optymalna.

Aby wziąć udział w imprezie wystarczy za pośrednictwem strony festiwalowej strony zarejestrować się, wskazać liczbę biesiadników przy stole i rodzaj menu A lub B. Po degustacji warto ocenić dania, bo wszystkie biorą udział w konkursie.

Pełna lista restauracji konkursowych:
Arteria, Angelo Ristorante, Ciasno jak w Ulu, Ryby&Owce, Cesky Film, The Chef, Salio Browar&Restauracja, Tabu Sushi and Modern Cuisine, Heksagon, Powidok, Gęsi Puch, Piwnica Łódzka, Zielona Restauracja wegańska i wegetariańska, Farina Bianco, Filharmonia Smaku, DaVella, Tree Chimneys, Miska Gastro Bowls (Puro), Szwalnia Smaków, Taki Pan Pstrąg, KOKU sushi, Anatewka Manufaktura, Trattoria Bandiera Italiana, Ramenownia, LaVende Manufaktura, Fatamorgana, Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park), Sote (NoBo Hotel****), Stary Rynek 2, Róża Wiatrów.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie