Pierogi, uszka, ryba w galarecie, ryba po grecku, kapusta z grochem, zupa grzybowa, szynka wędzona – oto najczęściej zamawiane przez łodzian produkty i dania na wigilię i Boże Narodzenie. W sklepach oraz firmach, które zajmują się przygotowaniem gotowych dań przybywa list z zamówieniami.
– Klienci zapisywali się głównie na pierogi – mówi Jolanta Krześlak, kierowniczka warsztatu szkolnego w Zespole Szkół Gastronomicznych. - Codziennie robimy pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka z grzybami lub kapustą i grzybami. Myślę, że tak duże zapotrzebowanie wynika przede wszystkim z braku czasu oraz umiejętności. Zamawiają także kapustę z grochem – a to z kolei chyba dlatego, żeby w domu uniknąć tego nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. Niektórzy proszą też o zupę grzybową.
– U nas klienci są zainteresowani karpiem w galarecie, rybą po grecku, rybą faszerowaną, a także śledziami – mówi Irena Kowalczyk, prowadząca sklep rybny przy ul. Piotrkowskiej. –Powodzeniem cieszą się śledzie w oleju, w śmietanie, z czosnkiem, korzenne, z żurawiną – wybór jest szeroki. Do smażenia wybierają ryby najchętniej w postaci filetów – na święta zamawiają sandacza, pstrąga, szczupaka, suma czy jesiotra oraz naturalnie karpia.
Zamówienia dotyczą także wyrobów mięsnych i wędlin. Szczególnym powodzeniem cieszą się wyroby wędzone naturalnymi sposobami – szynki, schab, polędwica, boczek, a także wysokiej jakości kiełbasy – np. grubo siekane.
Pogoda na poniedziałek, 16 grudnia:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?