reklama

Łodzianie robią jesienne przetwory i kupują ziemniaki na zimę, niestety ceny zbijają z nóg

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Zaktualizowano 
Suche i upalne lato wpłynęło na obfitość tegorocznych plonów. Niestety dyktuje też ceny warzyw i owoców. A te są o wiele wyższe niż choćby rok temu. Łodzianie, którzy na rynku chcą kupić tańsze warzywa łapią się za głowę. Tak drogo jesienią dawno nie było.

Za 15 kilogramowy worek ziemniaków (bez znaczenia jest ich odmiana, czasem te drobne są tańsze) zapłacimy nawet 40 zł. Cena jest uzależniona od tej jaką sprzedawca ustalił za jeden kilogram. Jeżeli musimy za niego zapłacić 3 zł, wtedy worek kosztuje 40 zł. Przy cenie 2,5 zł za kilogram worek wyceniony jest na 32-35 zł. Podobnie jest z papryką na przetwory i sałatki. Za kilogram mieszanej (czerwona, żółta, zielona) zapłacimy 4- 5 zł. Za worek 18 zł.

Jak zawsze najtaniej jest na rynku przy ul. Dolnej/Ceglanej. W porównaniu z osiedlowymi ryneczkami, czy Górniakiem za niektóre plony zapłacimy nawet o połowę mniej. Jeśli więc ktoś ma możliwość tam zrobić duże zapasy na zimę sporo zaoszczędzi. Najtańsze pomidory na przecier można kupić już za złotówkę. 15-kilogramowy worek ziemniaków kosztuje 30 zł, a papryki 15 zł. Cena warzyw jest taka sama kiedy kupujemy na kilogramy i na worki. Ale przy zakupie większej ilości można negocjować cenę.

Sprzedawcy wysokość cen tłumaczą kiepskimi zbiorami. Przestrzegają również, że zimą warzywa i owoce będą jeszcze droższe. Bo do ceny ich produkcji dochodzi koszt przechowywania. Drożyznę odczuliśmy już tej zimy, kiedy ziemniaki kosztowały 3-4 zł, a pietruszka 16-20 zł za kilogram. Ten scenariusz może się powtórzyć. Kto więc ma, gdzie przechowywać powinien pomyśleć o zapasach na zimę.
W tej chwili na targowiskach najtańsze są rodzime odmiany śliwek w cenie 1-3 zł za kilogram w zależności od odmiany.

Warto kupować pomidory, które na rynku są o połowę tańsze niż w hipermarketach, a mają nieporównanie lepszy smak i aromat. Zwykłe kosztują 2-3 zł za kilogram, cena jest uzależniona od wielkości owoców. Te gorszej jakości na zupę i przeciery sprzedawane są w cenie 1-1,5 zł. Niedroga jest też kapusta biała 1-3 zł za kilogram.

Dobrostan zwierząt. Co już wiadomo o tej pomocy dla rolników?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie