Łódzcy restauratorzy gotują dla personelu medycznego, codziennie wydają trzysta posiłków dla pracowników szpitali, pogotowia i Sanepidu

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Ponad 20 restauracji z Łodzi przygotowuje porcje obiadowe dla stacji ratownictwa medycznego, szpitali i Sanepidu. W tej chwili jest to tysiąc posiłków każdego dnia. Wśród nich są m.in. Eat Fit, Alf-Bistro, Tawerna Pepe Verde, Pomodoro, Lepione Pieczone, Whiskey in the jar, HaLong, Rajskie Jadło. Akcję koordynuje portal jemywlodzi.pl, akcję można śledzić na Facebooku: „Nadchodzą posiłki! Od restauracji dla łódzkich szpitali i służb”. Posiłki są bezpłatne, a restauratorzy nie dostają na nie żadnych dotacji.

Poza Szpitalem im. dr. Wł. Biegańskiego, są to: wszystkie łódzkie stacje ratownictwa medycznego (łącznie 13 placówek i dyspozytornia), Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Wojskowej Akademii Medycznej, Szpital dr. K. Jonschera, Szpital im. M. Kopernika, Szpital im. Marii Skłodowskiej-Curie w Zgierzu i Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Łącznie to ponad 200 obiadów dziennie, koordynowanych przez akcję Nadchodzą Posiłki, a w ramach innych akcji, jedzenie od restauratorów trafia też do Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki, Szpitala im. N. Barlickiego czy Uniwersyteckiego Centrum Pediatrii im. M. Konopnickiej.

Wybory 2020: podsumowanie dnia (wtorek, 7 lipca)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie