Łódź: Sernik piernikowy - wyjątkowy deser świąteczny poleca Michał Warych z restauracji Cesky Film

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Sous chef Michał Warych w restauracji Cesky Film, ul. Tymienieckiego 25a w Łodzi , poleca na święta wyjątkowy przepis na sernik piernikowy. Spróbujcie!Przepis na kolejnym slajdzie. fot. Restauracja Cesky Film
Sous chef Michał Warych w restauracji Cesky Film, ul. Tymienieckiego 25a w Łodzi , poleca na święta wyjątkowy przepis na sernik piernikowy. Spróbujcie!

Sous chef Michał Warych, w restauracji Cesky Film, ul. Tymienieckiego 25a w Łodzi , poleca na święta wyjątkowy przepis na sernik piernikowy. Spróbujcie!

Sernik piernikowy

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Szefowie kuchni restauracji Cesky Film – Sławomir Starosta i jego zastępca – Michał Warych - nie mają wątpliwości: pierogów z kapustą i grzybami.

- Dla odmiany i urozmaicenia proponujemy też pierogi z łososiem i szpinakiem oraz z owczym serem – mówią. - Obowiązkowe są oczywiście zupy – grzybowa lub barszcz czerwony, kapusta z grochem lub z grzybami. Tradycyjny karp także się pojawi, choć zdarza się, że niektórzy zastępują go sandaczem. Mile widziane są ponadto łosoś i pstrąg. Na świąteczny obiad natomiast znakomita będzie pieczona kaczka z kopytkami dyniowymi i modrą kapustą.

A co na deser? Naturalnie makowiec. Ale nie tylko.
Michał Warych poleca dziś przepis na wyjątkowy sernik piernikowy.

Przepis na sernik piernikowy

Składniki:

  • herbatniki kakaowe 150 g
  • masło 100 g
  • twaróg 800 g
  • serek mascarpone 200 g
  • jaja 6 szt.
  • cukier 100 g
  • śmietanka 30% 250 ml
  • przyprawa do piernika 1 op.
  • skrobia ziemniaczana 10 g
  • gorzka czekolada 70% 1 tabliczka

Sposób przygotowania:

Herbatniki zmielić i połączyć w jednolitą masę i wyłożyć spód formy o średnicy 24 cm odłożyć do lodówki na 15 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie, oddzielić żółtka od białek, do zmielonego twarogu dodać mascarpone, żółtka i 200 ml śmietanki, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Białka ubić z cukrem. Do masy serowej dodać ubite białka i dokładnie połączyć, na sam koniec dodać przyprawę do piernika razem ze skrobią wciąż miksując. Przelać masę do formy i piec w temperaturze 170 st. przez 50 minut. Po wystygnięciu sernika, rozgrzewamy pozostałą część śmietanki i dodajemy do niej czekoladę intensywnie mieszając, zalewamy sernik i dekorujemy wedle uznania.

Smacznego!

Trwa sezon na arbuzy. Jak wybrać najlepszego?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie