Lody poza tym, że mają chłodzić, powinny też być zdrowe.

Redakcja
Na gorące dni nie ma nic lepszego niż lody. To wiemy. Apetyczne, pełne składników odżywczych i pięknie opakowane. Zanim jednak po nie sięgniemy, warto wiedzieć, które wybrać. Nie wszystkie są dobre dla naszego zdrowia.

Gdzie szukać zdrowego, naturalnego słodkiego orzeźwienia? Tuż za rogiem. Wśród produktów Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „JOGO”. Kulinarni eksperci i dietetycy zgodnie twierdzą, że to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych lodów na rynku.

Podbiły już serca i podniebienia Polaków żyjących w zgodzie z ekologią, stosujących w kuchni tylko naturalne i zdrowe produkty, przejętych rolą młodych mam i osób na diecie bez pszenicy. Udowodniono też, że są lepsze dla diabetyków niż wiele podobnych, ale znacznie droższych wyrobów konkurencji. 


W ofercie firmy są znane od lat śmietankowe lody na patyku Bambino, jak i typu sandwich o trzech smakach: śmietankowym, śmietankowo-truskawkowo-kakaowym i nowość kakowo - śmietankowo - kakaowym czy czekoladowe, śmietankowe i kakowe rożki.

Wyjątkowe i zdrowe

- Jesteśmy jedyną mleczarnią w Polsce, produkującą lody - mówi Krzysztof Jankowski, prezes Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „JOGO”.

– Od początku lat 60. niezmiennie stosujemy tę samą recepturę i udowadniamy, że da się jeszcze zrobić lody wyłącznie z naturalnych składników: pasteryzowanej śmietanki, wprost po uzyskaniu jej z mleka - dodaje Krzysztof Jankowski.

Łódzka Spółdzielnia Mleczarska nigdy nie stosowała jako bazy lodowej chemicznie utwardzonego tłuszczu roślinnego zawierającego szkodliwe izomery trans.

Rozkosz dla podniebienia

Spróbowałam wszystkich. Że pyszne to sprawa oczywista. Do tego idealna konsystencja i doskonale wyważona słodycz.Ich niebanalne smaki kuszą wszystkie zmysły. Mój subiektywny werdykt brzmi – te o smaku waniliowym są niemożliwie dobre. Kto nie lubi słodkich deserów powinien wybrać Bambino w kostce ze smakiem kakowym. Na upalne dni radzę wybrać wersję ze smakiem owocowym. Doskonale orzeźwiające. Mój numer jeden? Oczywiście Bambino w czekoladzie. Przywołują wspomnienia z dzieciństwa

Jest jeszcze coś...

Przeciętny Polak zjada 4 litry lodów rocznie. To mniej niż Szwed (14 litrów), czy Amerykanin (23 litry). A tymczasem....

– Warto jeść lody – mówi Anna Piskorska, dietetyk. – Dostarczą naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, tłuszcz, węglowodany, składniki mineralne (głównie wapń i fosfor) oraz witaminy (A, D, E, K, B, PP). Tłuszcz mleczny jest wykorzystywany jako źródło energii m.in. w mięśniach, sercu, wątrobie, nerkach, płytkach krwi oraz w układzie nerwowym. Składniki mineralne zawarte w lodach ze śmietanki – głównie wapń i fosfor – są niezbędne tkance kostnej. Zmniejszają ryzyko osteoporozy. Co ważne, 100 gramów lodów śmietankowych zawiera więcej wapnia niż ta sama ilość mleka – minimum 120 miligramów. Dieta bogata w ten pierwiastek zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Jeśli jemy lody z czekoladą wzrasta również produkcja dopaminy w mózgu, której działanie na nasze emocje porównuje się do stanu zakochania.

Deser dla dbających o linię

Lody są też najmniej kaloryczne ze wszystkich deserów. Powoduje to duża ilość powietrza, która jest wtłaczana podczas produkcji, dlatego ich spora porcja ma stosunkowo mało kalorii. Na przykład 43-gramowy Bambino na patyku ma w sobie około 70 kcal. Tyle ile jabłko.

Dodatkowo, aby organizm strawił lody, musi je najpierw ogrzać do temperatury ciała i potrzebuje do tego naprawdę dużo energii. Czerpie ją ze swoich zapasów, czyli... z tkanki tłuszczowej! Ale uwaga!!!

Chociaż lody można kupić praktycznie wszędzie, jak się jednak okazuje na te, prawdziwe, bez chemicznych nut smakowych, sztucznych barwników i tłuszczu zawierającego szkodliwe dla zdrowia izomery trans, trzeba polować.

– Powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że lody bardzo różnią się między sobą recepturą, a co za tym idzie – ilością sztucznych dodatków – ostrzegają eksperci od zdrowego żywienia. – Nie kierujemy się smakowitym kolorem i wyglądem, który zachęca do ich skosztowania, ale czytajmy etykiety i wybierajmy produkty, które nie zawierają tłuszczu utwardzanego chemicznie czy syropu glukozowo-fruktozowego – radzą.




Przepisy na lato

Kawa z lodami 

Składniki: jeden lód marki JOGO, mała filiżanka espresso przygotowanego z kawy mielonej lub kawy rozpuszczalnej. 
Wykonanie:
przygotuj kawę, jeśli lubisz, posłodź, umieść lody w miseczce lub szklance, wlej kawę na lody.


Kawa z pianką mleczną

Składniki: jeden lód marki JOGO, mała filiżanka espresso przygotowanego z kawy mielonej lub kawy rozpuszczalnej. 
Wykonanie: kawę mieloną zalej wrzątkiem i wystudź, przygotuj mleczną piankę, spieniając ciepłe mleko.
W szklance umieść lody. Wlej zimną kawę i schłodzone mleko. Na wierzch nałóż piankę z mleka.


Szarlotka z lodami

Składniki: lody marki JOGO, szarlotka, po 100 ml sosu waniliowego i sosu truskawkowego, bita śmietana w sprayu, 2 świeże truskawki i listki mięty, pół gorzkiej czekolady. 
Wykonanie: szarlotkę podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, udekoruj talerz, malując kropki na przemian z sosu truskawkowego i waniliowego.
Na talerzu połóż porcję lodów, obok rozetkę z bitej śmietany i kawałek ciepłej szarlotki. Całość udekoruj przekrojonymi truskawkami, listkami mięty i płatem zastygniętej czekolady. Aby ją wykonać, pół tabliczki czekolady rozpuść w wodnej kąpieli, na pergamin nanieś łyżką małą ilość, rozsmarowując brzegi. Dekorację na kilka minut wstaw do lodówki.

Wideo

Dodaj ogłoszenie