Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lody dla zdrowia i ochłody, czyli dylematy smakoszy zajadających się zimnymi deserami

(JED)
Jarosław Ziarek
Sezon na lody w pełni. Ładna pogoda sprawiła, że w całym mieście ustawiają się kolejki do lodziarni. Łodzianie kochają lody i chętnie się nimi zajadają. Lodowym deserem kończą obiady i spacery z rodziną. Tylko czy ten zimny deser wart jest tego, żeby się nim opychać?

Smakosze, którzy nie potrafią sięoprzeć porcji lodów podkreślają, że zimne lody hartują gardło, chłodzą, a do tego przyspieszają przemianę materii i pomagają schudnąć. Przeciwnicy zarzucają lodowym przysmakom nadmiar węglowodanów i kalorii, które nie mają żadnych składników odżywczych. Prawda tymczasem leży po środku. Obie strony mają rację i w obu przypadkach nie należy przesadzać i bezkrytycznie się nimi zajadać lub ich unikać.

Smaczne i zdrowe lody muszą być przygotowane z pełnowartościowych składników, najlepiej takich, które nie dostarczają zbytecznych kalorii. Najlepsze lody to sorbety owocowe (niestety często dosładzane ponad miarę) i lody jogurtowe. Mrożony jogurt w połączeniu z owocami to bomba witamin i błonnika oraz łatwo przyswajalnego wapnia i białka. To smaczne orzeźwienie w lekkiej formie.

Pogoda na czwartek:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany