ŁKS. Ricardo Guima. Wielkanocny przysmak... pieczona ośmiornica

p
Pomocnik ŁKS - Ricardo Guima o wielkanocnych przysmakach w Portugalii dla lkslodz.pl

Ricardo Guima: - Mamy kilka wielkanocnych specjałów. Jednym z nich jest polvo a lagareiro, czyli pieczona w piekarniku ośmiornica z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. Przed upieczeniem taka ośmiornica powinna byc´ jednak gotowana przez około kwadrans z dodatkiem cebuli w łupince, a jeszcze przed tym – dobrze zamrożona. Dzięki zachowaniu całej tej procedury jest odpowiednio miękka, a co za tym idzie – przepyszna.

Taką ośmiornicę podaje się później z ziemniakami, ewentualnie z frytkami, oraz warzywami. Bardzo często na stołach można też spotkać pieczoną cielęcinę z ziemniakami. Najsmaczniejsza jest taka z pieca opalanego drewnem. Popularna jest ponadto jagnięcina albo kozina, też najlepiej wprost z pieca opalanego drewnem. Kolejną alternatywą jest kulka mięsna, czyli ciasto pełne różnych mięs.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Magazyn GOL24 - Jacek Paszulewicz o Santosie - skrót

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aizyk Wasercug 1909

stukają się jajkami na galerze ...aż do czerowności

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie