Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Letnie ciasta, w których się zakochasz. Zobacz wyjątkowe przepisy na letnie wypieki

opr. Magda Smoleń
Pyszne ciasta z letnimi owocami. Zobaczcie sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej!
Pyszne ciasta z letnimi owocami. Zobaczcie sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej! Fot. Joanna Tokarz
Lato to obfitość owoców. Zobacz przepisy na ciasta z letnimi owocami, które skradną twoje serce. Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”, łatwe ciasto z czarnymi porzeczkami, clafoutis z czereśniami i jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy - palce lizać!

Ciasta z letnimi owocami – przepisy. Zobacz, jakie ciasta przygotowują Czytelnicy Gazety Krakowskiej. Sprawdzone przepisy na pyszne, letnie wypieki!

Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans” [PRZEPIS]

Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”.
Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)

Galaretka borówkowa:

  • 300 g borówek leśnych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 galaretka jagodowa

Dodatkowo:

  • 150 g borówek leśnych
  • 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
  • 100 g białych mlecznych draży

Wykonanie
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce około 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Galaretka borówkowa. Borówki blendujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka - jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Ciasto z czarnymi porzeczkami [PRZEPIS]

Ciasto z czarnymi porzeczkami.
Ciasto z czarnymi porzeczkami. Fot. Dorota Wójcicka

Składniki na nadzienie

  • 3 szklanki czarnej porzeczki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko

Wykonanie
Nadzienie. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
Ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto. 2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm. Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać.
Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Clafoutis z czereśniami [PRZEPIS]

Clafoutis z czereśniami.
Clafoutis z czereśniami. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na formę 26 cm

  • ok. 400 g czereśni
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy [PRZEPIS]

Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy.
Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na blaszkę 24x24 cm

  • ok. 12 herbatników kakaowych
  • 2 duże kubki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g porzeczek czerwonych
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka leśna lub jagodowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
  • 6 łyżek żelatyny
  • 140 ml gorącej wody

Wykonanie
Formę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć obok siebie warstwę herbatników. Owoce umyć i osuszamy. Podzielić na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej - na wierzch ciasta. W osobnych kubeczkach zmiksować większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlać po około 70 ml gorącej wody i dodać po 3 łyżki żelatyny i galaretkę - do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze wymieszać, by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem, wstawić kubek do miski z gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Każdy jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodać zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową. Warstwę borówkową przelać na herbatniki i ułożyć delicje, powoli zalać częścią porzeczkową. Wierzch ozdobić owocami i zalać rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska