reklama

Leczo przepis. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Jak zrobić leczo z kiełbasą i pieczarkami?

(ls)Zaktualizowano 
Leczo przepis. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Jak zrobić leczo z kiełbasą i pieczarkami x-news
Leczo przepis. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Jak zrobić leczo? Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia i papryka, pieczarki (i w dodatku ich cena o tej porze roku jest bardzo atrakcyjna). Tych kilka produktów wystarczy, żeby w szybki sposób przygotować pyszne i sycące leczo. Przepis na leczo jest bardzo prosty, nie wymaga wielkich umiejętności, tylko odrobiny chęci i czasu. JAK ZROBIĆ LECZO? JAKI JEST PRZEPIS NA LECZO? Prezentujemy przepis na leczo z cukinią. Jeśli znacie inne przepisy na leczo, napiszcie je w komentarzach.

Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbaską i pieczarkami[LECZO PRZEPIS]

Składniki na leczo z kiełbaską i pieczarkami (porcja dla czterech osób):

  • laska ulubionej kiełbaski
  • duża cebula
  • pół kilograma pieczarek
  • czerwona lub żółta papryka
  • dwa duże pomidory
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • szczypta pieprzu, soli
  • łyżeczka oliwki

Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbaską i pieczarkami [LECZO PRZEPIS]

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Podsmażamy kilka minut. Następnie obieramy cebulę, pieczarki, pomidory (najlepiej podawać bez skórki), następnie kroimy w półplasterki. Po umyciu papryki również ją kroimy (w paski lub kostkę).Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj na niej przez chwilę- w pierwszej kolejności- cebulę, a następnie - pieczarki. Dopiero po kilku minutach dodaj paprykę, i pomidory i zalej wodą. Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 minut. Mieszaj podczas gotowania. Podawaj z pieczywem (zamiast chleba, można do lecza dodać pokrojone w kostkę ziemniaki).



Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbasą [LECZO PRZEPIS]

Składniki na leczo z kiełbasą (dla czterech osób):

  • duża lub kilka małych cukinii (jeśli ktoś nie lubi tego warzywa, możne je zastąpić kabaczkiem albo całkowicie pominąć)
  • cebula
  • wędzony boczek
  • 4 pomidory
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • laska kiełbaski np. śląskiej, albo chudej drobiowej
  • zioła- rozmaryn,majeranek, oregano, bazylia
  • łyżeczka oleju

Leczo z bobem i bakłażanem [PRZEPIS]

Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbasą [LECZO PRZEPIS]

Przygotowanie lecza zaczynamy od pokrojenia kiełbaski -najlepiej na półplasterki albo w kostkę (zależy kto, co lubi). Boczek kroimy drobno. Te dwa składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można podlać olejem). Gdy kiełbaska i boczek podsmażają się, zabieramy się za warzywa. Najpierw je myjemy porządnie, a następnie kroimy : paprykę w kostkę, a cebule w krążki i podsmażany na patelni.
Gdy cebula się zeszkli, kroimy umytą cukinię w średniej wielkości kostkę. Nie obieramy jej ze skóry - w przeciwnym razie łatwiej się rozpadnie.

Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbasą [LECZO PRZEPIS]

Na koniec dorzucamy pomidory. Gdy potrawa będzie zbyt gęsta, dolewamy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy listek i ziele. Dusimy ok. 15 minut, doprawiamy ziołami. Po kilku kolejnych minutach gotowania, danie jest gotowe.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

najlepszy przepis na leczo to 3/4 kiełbaski i reszta warzyw:)

G
Gość

Moja babcia zawsze dodawała koperek do lecza. Smakowało wyśmienicie polecam

Dodaj ogłoszenie