Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź wyniki wyborów w Twoim okręgu

Lazania ze szpinakiem [PRZEPIS]

(opr. MJ)
Danie wygląda smakowicie.
Danie wygląda smakowicie. mat. pras.
Dziś danie dla entuzjastów włoskich makaronowych przysmaków. Przepis na lazanię ze szpinakiem

Składniki (forma 30x20 cm - 6-8 porcji):

400 g szpinaku, 300 g fety, 400 g mozzarelli, makaron lasagne, 2 puszki krojonych pomidorów z czosnkiem, 1 jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 1 cebula, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej) , sól, pieprz, tymianek świeży lub bazylia, pomidory koktajlowe (garść).

Wykonanie:

Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, dodaj oliwę oraz cebulę. Smaż aż się zeszkli. Dodaj opłukany szpinak, smaż aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę. Całość duś do zagęszczenia sosu. Dodaj gałkę muszkatołową. Dopraw solą jeśli to konieczne (uważaj - feta jest słona). Ostudź i dodaj jajko, wymieszaj.Pomidory przełóż z puszek do miski, dopraw solą i pieprzem. Na dno foremki wyłóż 1/2 pomidorów, na to wyłóż płaty makaronu. Możesz użyć surowy lub wstępnie go obgotować (ok. 10 minut) - wówczas skróć czas pieczenia o 10 minut. Wyłóż połowę sosu szpinakowo-serowego, na to makaron, sos pomidorowy, szpinak i na koniec makaron. Mozzarellę zetrzyj i wyłóż na makaron, posyp pomidorkami koktajlowymi.

Zapiekankę piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją góra-dół. Formę ułóż na najniższej półce. Lazanię podawaj od razu po przyrządzeniu. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.

[ZOBACZ TEŻ FILM KTO WYGRAŁ YOU CAN DANCE

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM KTO WYGRAŁ YOU CAN DANCE