3 z 95
Poprzednie
Następne
Lata 80. w Łodzi. Stan wojenny, kolejki, kartki oraz kłopoty z zaopatrzeniem
Informowano, że zimowe rezerwy ziemniaków gromadzone przez Łódzką Spółdzielnię Ogrodniczo-Pszczelarską wynoszą 18 tysięcy ton.
- Zjadamy ich jednak znacznie więcej - informowała dyrekcja łódzkiej spółdzielni. - Są bowiem jeszcze zapasy fabrycznych stołówek, prywatne kopce, rezerwy krewnych ze wsi. Przechowywanie tak dużej ilości ziemniaków przez kilka miesięcy jest dużym problemem. Tym bardziej, że przechowalnictwo mamy do tej pory bardzo tradycyjne, żeby nie powiedzieć zacofane. Rocznie produkujemy w Polsce 60 mln ton ziemniaków, z czego 2/3 magazynujemy. Straty wynikające z nieodpowiedniego przechowywania wynoszą około 4 mln ton.
CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE