reklama

Kwiaty z przydomowego ogródka to nie tylko ozdoba do wazonu, ale smakowite i piękne zioło, składnik sałatki

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Zaktualizowano 
Krzysztof Szymczak
Nasturcja, bratek, płatki róży, chaber, stokrotka, nagietek, czy szarłat to tylko niektóre kwiaty polne (a ostatnio także ogrodowe), które z powodzeniem możemy serwować nie tylko jako dekorację, ale jako smakowite zioło w sałatce lub na kanapce.

W polskiej kuchni ludowej od wieków znane były przepisy na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. We Włoszech w ten sposób serwowano kwiaty cukinii czy nasturcji. Jednak wiele kwiatów jest smaczna także na surowo, co udowodnili znani kucharze prezentując w swoich programach kulinarnych wykorzystanie kwiatów do jedzenia.

Jaka jest ich zaleta? Przede wszystkim pięknie wyglądają i są idealnym dopełnieniem zdrowej sałatki. Po drugie są nie tylko smaczne, ale też mają witaminy, garbniki i inne składniki mineralne korzystne dla naszego zdrowia. Są słodkie, bo zawierają naturalny nektar. Jadane kwiaty oferuje w sprzedaży coraz więcej hipermarketów, można je zebrać samodzielnie (wciąż kwitną), ale uwaga na owady.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

m
m

Witam. Zwracam się do Państwa o pomoc zbieram na zabieg przepukliny kręgosłupa męczą mnie straszne bóle i rwa kulszowa leki typu tramal nie pomagają odmówiono mnie świadczenia rehabilitacyjnego nie mogę chodzić proszę o jakieś dobrowolne wpłaty osoby dobroduszne na mój numer konta 39102033780000160203308087 z góry serdecznie dziękuję. LICZY SIĘ KAŻDA KWOTA...

Dodaj ogłoszenie