Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kwiaty z przydomowego ogródka to nie tylko ozdoba do wazonu, ale smakowite i piękne zioło, składnik sałatki

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Krzysztof Szymczak
Nasturcja, bratek, płatki róży, chaber, stokrotka, nagietek, czy szarłat to tylko niektóre kwiaty polne (a ostatnio także ogrodowe), które z powodzeniem możemy serwować nie tylko jako dekorację, ale jako smakowite zioło w sałatce lub na kanapce.

W polskiej kuchni ludowej od wieków znane były przepisy na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. We Włoszech w ten sposób serwowano kwiaty cukinii czy nasturcji. Jednak wiele kwiatów jest smaczna także na surowo, co udowodnili znani kucharze prezentując w swoich programach kulinarnych wykorzystanie kwiatów do jedzenia.

Jaka jest ich zaleta? Przede wszystkim pięknie wyglądają i są idealnym dopełnieniem zdrowej sałatki. Po drugie są nie tylko smaczne, ale też mają witaminy, garbniki i inne składniki mineralne korzystne dla naszego zdrowia. Są słodkie, bo zawierają naturalny nektar. Jadane kwiaty oferuje w sprzedaży coraz więcej hipermarketów, można je zebrać samodzielnie (wciąż kwitną), ale uwaga na owady.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany