W polskiej kuchni ludowej od wieków znane były przepisy na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. We Włoszech w ten sposób serwowano kwiaty cukinii czy nasturcji. Jednak wiele kwiatów jest smaczna także na surowo, co udowodnili znani kucharze prezentując w swoich programach kulinarnych wykorzystanie kwiatów do jedzenia.
Jaka jest ich zaleta? Przede wszystkim pięknie wyglądają i są idealnym dopełnieniem zdrowej sałatki. Po drugie są nie tylko smaczne, ale też mają witaminy, garbniki i inne składniki mineralne korzystne dla naszego zdrowia. Są słodkie, bo zawierają naturalny nektar. Jadane kwiaty oferuje w sprzedaży coraz więcej hipermarketów, można je zebrać samodzielnie (wciąż kwitną), ale uwaga na owady.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Patrzymy na to, co Manowska pokazuje na urlopie. Niektórzy powiedzą, że to wstyd
- Tak Jacek Zieliński zachował się po śmierci Młynarskiego. Pracowali ze sobą latami
- Dariusz Wieteska jest już po rozwodzie. Znajomy aktora zdradził nam szczegóły!
- Pamela Anderson ma już prawie 60 lat! Oto, jak teraz wygląda. Rezygnuje z silikonu!