Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurtosz z Węgier, baklawa z Turcji, czyli... jarmark z wypiekami [ZDJĘCIA]

(mr)
Grzegorz Gałasiński
Zapach pieczonych ciast, udekorowane choinki i kolędy tworzyły świąteczny nastrój na jarmarku „Wypieki”, który odbył się w weekend w strefie Piotrkowska 217. Cukiernie i piekarnie oferowały m.in. bezglutenowe brazylijskie bułeczki, świąteczne pierniczki dekorowane lukrem królewskim, tradycyjne kołacze, francuskie makaroniki, oryginalną turecką baklawę, torty, muffiny. Oprócz słodkości można było popróbować grzańca, cydru, czekolady i soków, a na niektórych stoiskach kupić biżuterię, ręcznie robione świece zapachowe, kosmetyki i świąteczne ozdoby.

Nina Karasińska i Mariusz Palenik przyjechali z Będzina, by zachęcać do skosztowania kurtosza, tradycyjnego ciasta węgierskiego, znanego od kilkuset lat. Przygotowane ciasto drożdżowe nawija się na wałek i piecze przez sześć minut w piecu obrotowym.
– Znane jest także pod nazwą ciasto kominowe. Węgrzy pieką je na słodko, ale my oferujemy także w wersji pikantnej z papryką, salami, czosnkiem – mówi Mariusz Palenik.
Na jarmarku łodzianie zaopatrywali się m.in. w pierniczki, które na święta zawisną na choinkach.

– Ale można je też upiec samemu. Sklepy oferują akcesoria, foremki i jadalne ozdoby do domowych pierników. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, sama upiekłam nawet piernikowy tort – mówi Honorata Mokrogulska, która sprzedawała pierniczki własnej produkcji w kształcie bombek, śnieżynek, choinek, bałwanków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany