Kulinarna rywalizacja w amfiteatrze franciszkanów w Brzezinach

Karolina Brózda
Karolina Brózda
Na terenie amfiteatru im. Jana Pawła II przy klasztorze oo. franciszkanów w Brzezinach odbył się pierwszy etap VII edycji Kulinarnego Konkursu „Bitwa Regionów” dla powiatów brzezińskiego, pabianickiego i łódzkiego wschodniego.

Do kulinarnych zmagań organizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przystąpiło 11 kół gospodyń wiejskich. Poza konkursem poczęstunek przygotowały Koło Gospodyń Tradycyjne Gospodynie z Dąbrowy oraz Elżbieta i Włodzimierz Krajewscy.

Zgodnie z regulaminem konkursu, oceny zgłoszonych potraw dokonała czteroosobowa komisja konkursowa według następujących kryteriów: walory degustacyjne potraw smak i zestawienie smakowe składników, aromaty potrawy, tekstura poszczególnych elementów potrawy, wykonanie i sposób prezentacji potrawy tj. proporcjonalność dania, ekstatyka, prezentacja na talerzu, kolorystyka, kreatywność, regionalne elementy dekoracyjne, estetyka wygładu. Z punktowych ocen wszystkich członków komisji wyliczana była średnia, która decyduje o osiągniętym wyniku. W skład komisji weszli: przewodnicząca Emilia Kasowska-Gabara, nauczyciel Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach, członkowie: Beata Ozga-Flejszer, zastępca dyrektora oddziału terenowego w Łodzi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Małgorzata Walus, kierownik placówki terenowej w Brzezinach Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Donata Włodarczyk, kierownik powiatowego biura Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Rogowie.

W czasie, gdy potrawy oceniała komisja, dyrektor Aleksandra Gumola wspólnie z nauczycielami i uczniami Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych poprowadzili animacje dla dzieci.

Pierwsze miejsce zajął pasztet z królika na musie z czarnego bzu, przygotowany przez KGW w Kędziorkach „Zakręceni” i to oni otrzymali nagrodę główną w wysokości 1000 zł. Drugie miejsce i nagrodę w wysokości 800 zł otrzymało KGW Róża za zupę chrzanową na wędzonce. Trzecie miejsce zajęła polewka gruszkowa przygotowana przez KGW Gałkowianki z Gałkowa Dużego, które otrzymało nagrodę w wysokości 500 zł. Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wyróżniła ponadto KGW Jordanowianki za Jordanowski Miszmasz (bigos), KGW w Nowej Gadce za pierogi z baraniną na sosie miętowym oraz KGW w Redocinach podkręcony żur z Redocin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie