Dziś proponujemy przepis znanego mistrza kulinarnego i szefa kuchni Marcina Budynka właśnie na pastę z fasoli ze znakomitą konfiturą z czerwonej, zielonej i żółtej papryki.
Pasta z fasoli z konfiturą z kolorowych papryk
Składniki (dla 4 osób):
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 40 ml oleju rzepakowego
- 40 g masła
- 20 ml octu jabłkowego
- 40 g cukru brązowego
- puszka fasoli (400g, odcedzona i przepłukana)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Kupuj w dobrej cenie
Sposób wykonania
Papryki skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do
220 stopni na 15 min. Po tym czasie przekładamy do woreczka i szczelnie
zawijamy. Po ok. 8 min. wyciągamy paprykę z woreczka i zdejmujemy z niej
skórę, a następnie tniemy w cienkie paski.
W rondlu rozgrzewamy olej z masłem i smażymy paprykę, dodając kolejno
cukier, ocet i przyprawy. Dusimy papryki na wolnym ogniu ok. 20 min.,
a pod koniec duszenia dodajemy posiekaną pietruszkę. Fasolę miksujemy
z olejem, czosnkiem i wodą na gładką pastę, doprawiamy solą, pieprzem
i ostrą papryką.
Prezentacja
Pastę fasoli rozkładamy na talerzu formując na środku wgłębienie, na które
wykładamy konfiturę z papryk.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu