Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia oraz inne sztuki. Rozpoczyna się Festiwal Dobrego Smaku 2019

Piotr Jach
Piotr Jach
Deser na FDS prezentuje Janusz Profus, maestro czekolady Pijalni Czekolady E.Wedel.
Deser na FDS prezentuje Janusz Profus, maestro czekolady Pijalni Czekolady E.Wedel. Piotr Jach
W restauracji Stare Kino by Antoine Lopez (wstęp tylko z zaproszeniami) w piątek, 7 czerwca, odbędzie się inauguracja XVI Festiwalu Dobrego Smaku, najstarszego festiwalu kulinarnego w Polsce. Tym razem dedykowany jest Murcji, miastu w Hiszpanii, które od 20 lat jest miastem partnerskim Łodzi.

Festiwalowe dania, desery i koktajle inspirowane mottem „Cztery smaki/Cztery kolory” będą serwowane w dniach od 12 do 16 czerwca, jednak tę zasadniczą część FDS poprzedzi seria imprez towarzyszących, które w tym roku łączą sztukę kulinarną z muzyką, tańcem i kulturą, nie tylko hiszpańską, ale też francuską.

Pierwszym akcentem festiwalu będzie „Hiszpańska fiesta Off Piotrkowska Center”, która rozpocznie się w sobotę o godz. 19. Wystąpią hiszpańscy artyści specjalizujący się we flamenco, nowy mural na terenie Off Piotrkowska namaluje Carlos Callizo, a na zakończenie można będzie obejrzeć film „Flamenco, flamenco”.

W niedzielę łódzki Księży Młyn zamieni się w Montmartre. Od godz. 9 tamtejsze restauracje będą serwować francuskie przysmaki, odbędzie się plener malarski, a na scenie koło bocznicy kolei scheiblerowskiej wystąpią artyści śpiewający piosenki Edith Piaf, Samokhin Band oraz młodzi akordeoniści ze Zgierza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany