Które ryby są chude, a które ryby są tłuste? LISTA Łosoś, tuńczyk i makrela to tłuste ryby?

(ls)
Które gatunki ryb są chude, a które tłuste?
Które gatunki ryb są chude, a które tłuste? polskapresse
Które ryby są chude, a które ryby są tłuste? LISTA Łosoś, tuńczyk i makrela to tłuste ryby? Tylko 8 proc. mieszkańców Polski zjada dwie porcje ryb tygodniowo lub więcej. Najczęściej wybierają ryby tanie, łatwo dostępne i co najgorsze przetworzone. Zainteresowanie rybami wzrasta przed Bożym Narodzeniem.

Polacy nie jadają ryb

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety Polacy średnio spożywają rybę raz na dwa tygodnie, wyjątkiem są święta Bożego Narodzenia, kiedy wzrasta zainteresowanie różnymi gatunkami ryb, ale przede wszystkim karpiem. Średnio w krajach UE mieszkańcy zjadają 22 kilogramy ryb rocznie, w Polsce - zaledwie 13 kg.
Ryba zamiast schabowego. Zmieniają się weselne jadłospisy

Jak przyrządzać ryby, żeby nie traciły wartości odżywczych?

Najlepszymi technikami kulinarnymi przyrządzania ryb jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii aluminiowej. Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu ryby przed przyrządzeniem warto skropić ją sokiem z cytryny.
Lepiej zrezygnować z ryb wędzonych, czy smażonych. Kobiety w ciąży oraz dzieci nie powinny spożywać konserw rybnych ze względu na ich drażniący charakter.

Jak ryby wpływają na zdrowie?

Głównymi składnikami odżywczymi ryb są woda, tłuszcz i białko. W zależności od gatunku, proporcje tych składników różnią się.
Wartości odżywcze w rybach poprawiają wzrok. Co ważne dla kobiet w ciąży wspomagają rozwój płodu i dziecka.
Niewiele osób wie, że jedzenie ryb wpływa korzystnie na zdolności umysłowe- ryby poprawiają pamięć. Poza tym mają właściwości przeciwzapalne i działają antydepresyjnie (kwasy omega-3).
Co więcej badania dowodzą, że jedzenie ryb może być dobrym sposobem profilaktyki antynowotworowej i antyzawałowej.

Które gatunki ryb są chude, a które tłuste?

Ryby chude to takie, które mają zawartość tłuszczu poniżej 8g/ 100g ryby.

Ryby chude:
Flądra - 83 kcal/100 g
Dorsz -78 kcal/100 g Halibut biały - 100 kcal/100 g
Karp - 110 kcal/100 g
Mintaj - 73 kcal/100 g
Morszczuk - 89 kcal/100 g
Pstrąg strumienny - 97 kcal/100 g

Ryby tłuste:
1. Węgorz - 278 kcal/100 g
2. Łosoś - 201 kcal/100 g
3. Śledź -161 kcal/100 g
4. Makrela- 181 kcal/100 g
5. Tuńczyk - 137 kcal/100 g
6. Pstrąg tęczowy - 160 kcal/100 g
7. Sardynka - 169 kcal/100 g

Jak kupić świeżą rybę?

Ryba "obcinacz jąder" w Bałtyku!

Zapach powinien być specyficzny dla danego gatunku. Jeśli jest zbyt intensywny lub nieprzyjemny to oznacza, żeby ryby nie kupować.
Skóra powinna błyszczeć i mieć niewielką ilość śluzu. Gdy występują na niej jakieś plamki lub przebarwienia, to zrezygnujmy z zakupu. Świeża ryba powinna mieć oczy wypukłe, niezamglone i błyszczące.
Ryba świeża ma skrzela czerwone, a im dłużej leży tym bardziej one blakną. Natomiast kolor siny świadczy o tym, że ryba dłużej leży w sklepie niż pływała w wodzie za życia.
Mięso po dotknięciu musi wrócić do naturalnego lub prawie naturalnego kształtu.

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Jak zapobiec odwodnieniu?

Wideo

Komentarze 12

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
maruda

Co to jest pstrąg STRUMIENNY ? Nowy gatunek ??

m
mala

Pewnie dlatego ze łowisk je w porcie!!!!jak mogą być tłuste kiedy w zatoce największy syf!!!

j
jaz740

Faktycznie,nie dorównujesz inteligencją tym miłym czworonogom.

j
jaz740

Śledzie bałtyckie stają się co raz bardziej dietetyczne ponieważ nie posiadają mięsa,tylko skórę i ości.Łowię śledzie na wędkę w porcie Gdańskim i jeszcze nigdy nie łowiłem tak chudych ryb.Co się dzieje???.

w
wojas

z czystej wody a jak czysta woda z hodowli to karmione paszą sztuczną Bałtyk zanieczyszczony do maximum przez ścieki nawozy rolnicze, oceany wybuchy nuklearne a wniosek człowiek gorszy od świni przepraszam te miłe zwierzaki o inteligencji większej od pełoskiego stefka.

k
koneser frutti di mare

I dlatego ja mam własną koncepcję dietetyczną -: z mięs preferuję kobiecinę , a z ryb - walenie !

k
koneser frutti di mare

I dlatego ja mam własną koncepcję dietetyczną -: z mięs preferuję kobiecinę , a z ryb - walenie !

c
conieco o rybach

prawie każdą rybę można pozbawić szybko i skutecznie nie tylko zapachu, ale i śluzu i łusek. W zależności od gatunku, trzeba rybkę zaparzać we wrzątku od 30 sek takie dorszowate i małe, do trzech minut karpiowate w tym karpie. Można to zrobić wykorzystują reklamówkę foliową, w której otrzymujemy rybkę. Jedna istotna uwaga: rybę wrzucamy do wrzątku, a nie wlewamy wrzątek do ryby. Co nie zejdzie z rybki samo, należy ostrożnie z rybki zebrać nożem. życzę smacznego

P
Piotr Przybył

Wędka i nad rzekę, taka ryba jest przepyszna. A jeszcze samemu złowiona, Sandacz, Szczupak, Miętus, Okoń, Płoć, Boleń, czy kotlety z Uklejek, mmm sam smak. Pozdrawiam wszystkich smakujacych się w rybach.

T
Tomasz

...ta przyjemność kosztuje.

T
Tomasz

...to się dowiecie, czemu Polacy mało ryb jedzą. Bo te najtańsze mulaste pangi, tilapie i mintaje do najzdrowszych czy najsmaczniejszych zaliczyć nie można. A za czarniaka z 10% glazury już trzeba powyżej 20 zł/kg zapłacić. Miętus jeszcze lepiej. I jak się dziwić, że ludzie pierś kurczaka za 9,99 zł/kg w najlepszym wypadku kupią.

.

ryby są dobre ale mają za dużo ości łosoś jest dobry bo ma grube ości i jak coś w filecie zostanie to łatwo jest wyczuć ości wcierając w rybę przyprawy i można łatwo je usunąć i nic podczas jedzenia nie kuje

Dodaj ogłoszenie