Sardynki w puszce
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.
Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.
Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.
Migdały
Orzechy stanowią ważny element prawidłowo zbilansowanej diety.
Włączenie migdałów do jadłospisu wzbogaci ją o nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi miażdżycy i zawałowi serca.
Migdały poprawiają również płodność, ponieważ są źródłem witaminy E, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego.
Porcja 100 g tych orzechów stanowi źródło 250 mg wapnia.
Łosoś
Ta ryba jest znakomitym źródłem kwasów omega-3, które wykazują zbawienne działanie na organizm człowieka.
Włączenie jej do jadłospisu pomoże zmniejszyć stan zapalny w organizmie oraz wzmocni funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo selen zwarty w mięsie wykazuje działanie antyoksydacyjne, dlatego spożywanie łososia może okazać się korzystne w profilaktyce nowotworowej.
Porcja 100 g tej ryby jest źródłem 232 mg wapnia.
Jarmuż
Warzywo charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka wątroby, piersi, jajników oraz pęcherzyka żółciowego.
Jarmuż jest również źródłem antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Porcja 100 g jarmużu stanowi źródło 150 mg wapnia.