Łódzki Gastronomik zorganizował ogólnopolski konkurs pod patronatem "Expressu Ilustrowanego"
Finał tuż, tuż!
Kto zrobi najlepsze danie roślinne i najpiękniej wyrzeźbi coś z warzywa?
Uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski biorą udział w pierwszym Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym im. Zbigniewa Kopyckiego pn. „Kuchnia roślinna”. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych „Gastronomik” w Łodzi.
- Uczestnicy mieli do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska dla zespołów dwuosobowych i carving - konkurencję indywidualną – mówi Jolanta Krześlak, kierowniczka warsztatu szkolnego i nauczycielka przedmiotów zawodowych. - W eliminacjach, które odbywały się na podstawie przesłanych zgłoszeń, wzięło udział aż 96 drużyn dwuosobowych w kategorii kulinarnej oraz 16 w carvingu.
Do finału, który odbędzie się już w środę 27 października 2021 r., zakwalifikowanych zostało 12 drużyn (i 4 rezerwowe) oraz 9 osób w kategorii indywidualnej. Będą gośćmi Gastronomika i tu między sobą stoczą kulinarną walkę o zwycięstwo. Liczymy na kreatywność, oryginalne pomysły i popisy umiejętności technicznych młodzieży. Zadaniem konkursowym
każdej drużyny będzie sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury. W konkurencji carvingowej natomiast uczestnicy wykonają prace w wybranych polskich warzywach jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia.
Dlaczego kuchnia roślinna?
Jest tyle konkursów z mięsem w roli głównej, więc dlaczego nie?
Chcemy zachęcić do spożywania warzyw, owoców i produktów zbożowych, pokazywać możliwości włączania ich w różnych formach do codziennego menu, rozbudzić poszukiwanie i kreowanie nowych potraw z wykorzystaniem tych surowców. Dążymy do promowania zdrowego stylu życia w dbałości o środowisko, z wykorzystaniem produktów lokalnych i sezonowych, w zgodzie z polityką “no waste”.
Konkurs jest hołdem dla Zbyszka Kopyckiego, naszego absolwenta, który ponad wszystko kochał sztukę kulinarną i ludzi. Zbyszek potrafił zarażać swoją pasją, aktywnie uczestniczył w małych i dużych wydarzeniach kulinarnych, włączając w nie społeczność łódzkiego Gastronomika. Był członkiem zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Był człowiekiem otwartym na potrzeby innych ludzi, inicjował i angażował się w akcje charytatywne.
Akcja cyberpolicji z Gdańska: podejrzani oszukali 300 osób
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!
- Miszczak zrobił z Romanowskiej gwiazdę. Osoba z planu mówi, jaka jest naprawdę
- Za komunię u Magdy Gessler zapłacisz krocie! Cena za talerzyk jest powalająca
- Wielkanoc u Derpienski. Tak powinny wyglądać święta każdej SZANUJĄCEJ SIĘ kobiety