Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto zrobi najlepsze danie roślinne i najpiękniej wyrzeźbi coś z warzyw? Gastronomik zorganizował ogólnopolski konkurs dla uczniów

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Będzie się działo w łódzkim Gastronomiku! Już w środę, 27 października 2021, zjadą tu drużyny z różnych stron Polski, aby wziąć udział w finale konkursu z warzywami i owocami w roli głównej. Kuchnia roślinna i carving będą królować tego dnia w szkole. Uczestnikom i organizatorom będziemy kibicować jako partner medialny wydarzenia.

Łódzki Gastronomik zorganizował ogólnopolski konkurs pod patronatem "Expressu Ilustrowanego"
Finał tuż, tuż!

Kto zrobi najlepsze danie roślinne i najpiękniej wyrzeźbi coś z warzywa?

Uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski biorą udział w pierwszym Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym im. Zbigniewa Kopyckiego pn. „Kuchnia roślinna”. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych „Gastronomik” w Łodzi.

- Uczestnicy mieli do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska  dla zespołów dwuosobowych i carving  - konkurencję indywidualną – mówi Jolanta Krześlak, kierowniczka warsztatu szkolnego i nauczycielka przedmiotów zawodowych. - W eliminacjach, które odbywały się na podstawie przesłanych zgłoszeń, wzięło udział aż 96 drużyn dwuosobowych w kategorii kulinarnej oraz 16 w carvingu.

Do finału, który odbędzie się już w środę 27 października 2021 r., zakwalifikowanych zostało 12 drużyn (i 4 rezerwowe) oraz 9 osób w kategorii indywidualnej. Będą gośćmi Gastronomika i tu między sobą stoczą kulinarną walkę o zwycięstwo. Liczymy na kreatywność, oryginalne pomysły i popisy umiejętności technicznych młodzieży. Zadaniem konkursowym
każdej drużyny będzie sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury. W konkurencji carvingowej natomiast uczestnicy wykonają prace w wybranych polskich warzywach jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia.

Dlaczego kuchnia roślinna?
Jest tyle konkursów z mięsem w roli głównej, więc dlaczego nie?
Chcemy zachęcić do spożywania warzyw, owoców i produktów zbożowych, pokazywać możliwości włączania ich w różnych formach do codziennego menu, rozbudzić poszukiwanie i kreowanie nowych potraw z wykorzystaniem tych surowców. Dążymy do promowania zdrowego stylu życia w dbałości o środowisko, z wykorzystaniem produktów lokalnych i sezonowych, w zgodzie z polityką “no waste”.
Konkurs jest hołdem dla Zbyszka Kopyckiego, naszego absolwenta, który ponad wszystko kochał sztukę kulinarną i ludzi. Zbyszek potrafił zarażać swoją pasją, aktywnie uczestniczył w małych i dużych wydarzeniach kulinarnych, włączając w nie społeczność łódzkiego Gastronomika. Był członkiem zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Był człowiekiem otwartym na potrzeby innych ludzi, inicjował i angażował się w akcje charytatywne.

od 12 latprzemoc
Wideo

Akcja cyberpolicji z Gdańska: podejrzani oszukali 300 osób

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany