1/5
O tym, czy dana ryba nadaje się do jedzenie przy niektórych...
fot. gpointstudio/Pexels

Komu szkodzi jedzenie ryb?

O tym, czy dana ryba nadaje się do jedzenie przy niektórych schorzeniach, decyduje nie tylko jej gatunek, ale także sposób przyrządzenia.

2/5
Smażona ryba – w szczególności karp – to danie wyjątkowo...
fot. weyo/123RF

Ryba smażona

Smażona ryba – w szczególności karp – to danie wyjątkowo tłuste, które mocno obciąża żołądek i może zawierać małe ości. Dlatego należy je podawać bardzo ostrożnie dzieciom i osobom starszym. Nie jest to potrawa polecana dla osób, które ze względu na swoje przebyte choroby lub zabiegi operacyjne powinny stosować dietę lekkostrawną.

Smażonej ryby powinny także unikać osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia wątroby, z wysokim poziomem cholesterolu i/lub hipertrójglicerydemią, refluksem żołądkowo-przełykowym, zaburzenia jelitowe, w tym zespół jelita drażliwego i choroba uchyłkową jelit.

3/5
Marynowane śledzie to potrawa, na którą ze względu na dużą...
fot. fanfo/123RF

Marynowane śledzie

Marynowane śledzie to potrawa, na którą ze względu na dużą zawartość soli powinny w szczególności uważać osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Marynowane śledzie są także bogatym źródłem histaminy, dla tego nie polecane są osobom cierpiącym na migreny oraz nietolerancję histaminy. Powinny unikać ich także osoby na diecie lekkostrawnej.

Śledzie w każdej postaci – marynowane w occie czy oleju – nie powinny znaleźć się w diecie osób chorujących na dnę moczanową. Maksymalna dzienna porcja to 50 g. Są one bowiem produktem bogatym puryny, które mogą przyczynić się do bolesnego ataku podagry.

4/5
Ryby wędzone mogą być źródłem zakażenia pasożytami (nicieni...
fot. yelenayemchuk/123RF

Ryba wędzona

Ryby wędzone mogą być źródłem zakażenia pasożytami (nicieni i tasiemców) i drobnoustrojami chorobotwórczymi, dlatego nie są zalecane w diecie dzieci i ciężarnych. w procesie wędzenia ryby tracą wiele wartości odżywczych, jednocześnie wydzielają się substancje rakotwórcze (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – WWA), oraz inne szkodliwe związki.

Ryb wędzonych, ze względu na dużą zawartość soli, powinny także unikać osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, a ze względu na to, że są bogate w fosfor powinny jej unikać osoby z chorobami nerek.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Witold Skrzydlewski wycofa się z łódzkiego żużla. Odda Orła bezdomnemu? ZDJĘCIA

Witold Skrzydlewski wycofa się z łódzkiego żużla. Odda Orła bezdomnemu? ZDJĘCIA

Tuchel grzmi: Zdrada! To niezgodne z zasadami. Katastrofa! Bernabeu wpływa na sędziów

Tuchel grzmi: Zdrada! To niezgodne z zasadami. Katastrofa! Bernabeu wpływa na sędziów

Wiosennie i międzynarodowo, czyli Mobility Picnic na Politechnice Łódzkiej

Wiosennie i międzynarodowo, czyli Mobility Picnic na Politechnice Łódzkiej

Zobacz również

Ryk silników i palenie gumy dla zmarłych przed 3 laty motocyklistów ZDJĘCIA

Ryk silników i palenie gumy dla zmarłych przed 3 laty motocyklistów ZDJĘCIA

Gwiazdy sportu na nowojorskim wybiegu. Poznasz wszystkich? - ZDJĘCIA Oceńcie sami

Gwiazdy sportu na nowojorskim wybiegu. Poznasz wszystkich? - ZDJĘCIA Oceńcie sami