1/25
Bazą dla wielu przepisów jest to, co znajdzie się pewnie w...
fot. Bistro mama

Bazą dla wielu przepisów jest to, co znajdzie się pewnie w każdej lodówce czy spiżarni, m.in. ziemniaki, kapusta, mąka. Zobaczcie naszą galerię i przepisy Bistro mamy. Smacznego!

2/25
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym...
fot. Bistro Mama

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Szacunkowy koszt przygotowania: 22 zł

Składniki:
na 4 porcje większe lub 6 mniejszych

ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego)
ok. 100 g startego żółtego sera
500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
350 g passaty pomidorowej (1 kartonik)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g startego sera pecorino
8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona)
ew. 1 suszona papryczka chilli
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).
Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew. skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania.

Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
450 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól

Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy.
Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowo-mięsnym. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. W razie potrzeby, gdy góra przypiecze się wcześniej, przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut.

3/25
Penne ze szpinakiem i cambozolą...
fot. Bistro Mama

Penne ze szpinakiem i cambozolą

Szacunkowy koszt przygotowania: 20 zł

Na dwie porcje:
makaron penne
ok. 200 g mrożonego szpinaku w liściach
150 ml gęstej śmietany (12 lub 18 %)
2-3 ząbki czosnku
150 g sera cambozola
obrane pestki dyni
2 łyżki masła

Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili mrożony szpinak. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i odparuje nadmiar wody. Zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy śmietanę, łyżkę masła i dokładnie rozprowadzamy.

Wstawiamy na mały ogień i mieszamy jeszcze przez 3-5 minut. Dodajemy połowę pokrojonego w kostkę sera Cambozola, doprawiamy solą i pieprzem. Ser może, ale nie musi się do końca roztopić.

Osobno gotujemy makaron oraz prażymy chwilę na patelni pestki dyni.

Na talerz wykładamy porcję makaronu, na makaron dajemy szpinak w sosie śmietanowo-serowym. Na koniec układamy pozostałe kawałki sera i całość posypujemy pestkami dyni.

4/25
Zapiekanka chłopska z rozmarynem...
fot. Bistro Mama

Zapiekanka chłopska z rozmarynem

Szacunkowy koszt przygotowania: 21 zł

Składniki:
8-10 średnich ziemniaków
2 pętka dobrej kiełbasy (np. jałowcowej)
2 cebule
8-10 plastrów wędzonego boczku
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
3/4 szklanki śmietany
1 jajko
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
sól, pieprz.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę siekamy w piórka i lekko dusimy na łyżce masła. Formę do zapiekania wykładamy plastrami boczku. Przestudzone ziemniaki kroimy na plastry i połowę wykładamy na boczek. Przykrywamy ziemniaki podsmażoną cebulką i nakładamy drugą połowę ziemniaków pokrojonych w plastry. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, sól i pieprz i polewamy zapiekankę.
Na wierzchu układamy ok. 8 cm kawałki kiełbaski nacięte w szyszkę oraz gałązki rozmarynu.
Wkładamy na 40 min. do nagrzanego piekarnika do 180 st.
Na ok. 15 minut przed końcem zapiekania dodajemy pomidorki koktajlowe.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rugbyści KS Budowlani WizjaMed goszczą Awenta Pogoń Siedlce

Rugbyści KS Budowlani WizjaMed goszczą Awenta Pogoń Siedlce

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Sprawdź dzienny horoskop na sobotę 4 maja

Sprawdź dzienny horoskop na sobotę 4 maja

Zobacz również

Dominik Kun przed meczem Widzewa z Wartą Poznań

Dominik Kun przed meczem Widzewa z Wartą Poznań

Lody, pizza, zimna lemoniada - ogródki na Pietrynie tętnią życiem!

Lody, pizza, zimna lemoniada - ogródki na Pietrynie tętnią życiem!