Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na kotlety mielone. Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Smaczne i pulchne kotlety mielone - przepis babci 3.02.2022

Andrzej Beck
Andrzej Beck
Kotlety mielone - przepis babci. Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Tradycyjna recepta na kotlety mielone. Pomysł na pyszny obiad 23.08.21
Kotlety mielone - przepis babci. Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Tradycyjna recepta na kotlety mielone. Pomysł na pyszny obiad 23.08.21 Polska Press
Tradycyjny przepis na kotlety mielone. Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Smaczne i pulchne kotlety mielone - przepis babci. Pomysł na pyszny obiad. Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Niektórym pamiętającym siermiężne czasy PRL-u mogą się nie najlepiej kojarzyć, ponieważ zdarzało się, że w ówczesnych barach były przygotowywane jako „przegląd tygodnia” - z resztek mięsa, które pozostało z poprzednich dni. Na szczęście te czasy dawno minęły, w sklepach mamy pod dostatkiem różnego rodzaju mięs i możemy wybrać to, co nam odpowiada. 3.02.2022

Kotlety mielone przepis babci. Jak wybrać mięso

Kotlety mielone najczęściej przygotowujemy z mięsa wieprzowego - łopatki lub szynki. Znacznie rzadziej z drobiu, wołowiny czy cielęciny. Niektórzy mieszają mięso wieprzowe z wołowym. Jeśli mamy czas i ochotę, możemy kupić mięso w kawałku i samamu je zmielić. Jeśli kupujemy mielone mięso, zwróćmy uwagę, by w składzie nie było żadnych dodatkowych substancji (czasami są dodawane, by zapobiegać utlenianiu lub przedłużać trwałość).

Kupuj w dobrej cenie

Przepis na mielone kotlety – 8 sztuk

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (np. z indyka)
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Kotlety mielone przepis babci

Przygotowanie:

  • kajzerkę namaczamy w letniej wodzie lub mleku (na 10 – 15 minut)
  • cebulę ścieramy na tarce lub drobno siekamy
  • mielone mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy odciśniętą kajzerkę, surowe jajko, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. (Można też dodać inne ulubione przyprawy, np. estragon, tymianek czy oregano, ewentualnie drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek)
  • mięso z dodatkami dokładnie wyrabiamy, dolewając stopniowo 1/4 szklanki zimnej wody; wyrabiamy tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie lepić się do dłoni
  • formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce
  • smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju na złoty kolor
  • przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 15 minut do rozgranego do 150 st. C piekarnika (daje nam to pewność, że kotlety nie będą wewnątrz niedopieczone).

Podajemy zwykle z ziemniakami (mogą być puree) i zasmażaną marchewką z groszkiem lub zasmażanymi buraczkami albo ćwikłą. Latem możemy serwować kotlety z mizerią ze śmietaną i młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany