Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kopytka z dyni na obiad. Pyszny przepis na tradycyjne danie w sezonowej wersji. Danie poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Kopytka z dyni są świetnym sezonowym daniem dla całej rodziny.
Kopytka z dyni są świetnym sezonowym daniem dla całej rodziny. Kasia Nowicka
Kopytka w jesiennej odsłonie, w dodatku równie pyszne co włoskie gnocchi. Dzięki dodatkowi dyni są lżejsze i zdrowsze od klasycznej wersji. I jeszcze delikatniejsze. A jeśli kopytka z dyni polejecie odrobiną palonego masła i wzbogacicie kilkoma listkami szałwii, będą obłędnie pyszne. Danie poleca Kasia Nowicka, autorka bloga kulinarnego Plate by Kate.

W skrócie

Dynia w klasycznym przepisie zmienia wszystko. Sprawia, że kopytka stają się ultradelikatne i lekkie. W dodatku są dietetyczne, bo dynia to jedno z ulubionych warzyw dietetyków i lekarzy. W przepisie część ziemniaków zastępujemy purée z dyni.

Kopytka z dyni – przepis na pyszny obiad

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania 30 minut + gotowanie 10 minut.

Składniki:

  • 400 g purée z dyni,
  • 400 g ziemniaków obranych,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 żółtka,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Dodatkowo:

  • mąka do posypania stolnicy/blatu

Do gotowania:

  • 1 litr mleka

Zobacz także: Przepis na placki z dyni na słodko i na słono

Jak zrobić kopytka z dyni?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Ostudź.
  2. W misce wymieszaj ziemniaki, purée z dyni, roztrzepane żółtka, parmezan i mąkę ziemniaczaną.
  3. Do ciasta dodaj 2/3 mąki. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj resztę mąki.
  4. Oprósz mąką dłonie i blat, na którym będziesz formować kluseczki. Wyłóż ciasto na blat i podziel na 4-6 części. Z każdej części uformuj wałeczek. Każdy wałeczek pokrój nożem na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Widelcem zrób na kluseczkach rowki.
  5. W szerokim garnku zagotuj mleko i szybko zmniejsz ogień. Mleko powinno jedynie perkotać. Kluseczki partiami wrzucaj do mleka. Każdą partię gotuj mniej więcej 3 minuty, wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Podawaj z ulubionym sosem.

Kopytka z dyni – triki i tipy

Sekretami udanych kopytek podzieliła się ze mną mama mojego włoskiego przyjaciela. Jej gnocchi, o których pisałam na blogu, to po prostu petarda. Te z dynią będą równie pyszne, jeśli zastosujecie się do kilku rad.

  • Zasada numer 1 – Zbyt dużo mąki sprawia, że kopytka są sztywne, więc nie wolno z nią przesadzić. W przepisie jest jej 150 gramów i to jest optymalna proporcja.
  • Zasada numer 2 – Żółtka zamiast jajek to kolejna dawka delikatności.
  • Zasada numer 3 – Kopytka gotujemy w mleku albo mleku wymieszanym z wodą.
  • Zasada numer 4 – Odrobina gałki muszkatołowej doda kopytkom charakteru, a ostrość gałki zrównoważy słodycz dyni.
  • Zasada numer 5 – Nie wolno przesadzić z dodatkami. Wystarczy masło plus zioła. Jeszcze lepiej, gdy jest to masło palone.

Możecie wykorzystać też ser pleśniowy i orzechy, które cudnie komponują się z delikatną słodyczą kopytek.

Do czego podać kopytka dyniowe?

Kopytka z dyni mogą być daniem samodzielnym, mogą być też dodatkiem do pieczonych mięs czy gulaszy. Z pieczoną gęsią smakują wybornie. A jeśli po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk, możesz po prostu odgrzać je na patelni z odrobiną masła. Bo to danie bardziej niż uniwersalne.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate by Kate. Kulinarne nowości można też obejrzeć na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kopytka z dyni na obiad. Pyszny przepis na tradycyjne danie w sezonowej wersji. Danie poleca Plate by Kate - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany