18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolorowe słodkości w 60 smakach. Przepyszne babeczki pani Olgi i jej męża [zdjęcia]

(izj)
Pomysłodawczyni oryginalnych słodkości, Rosjanka Olga Chayka, opracowała już przepisy ok. 60 rodzajów babeczek. W produkcji pomaga jej mąż – łodzianin Sławomir Grzelak.
Pomysłodawczyni oryginalnych słodkości, Rosjanka Olga Chayka, opracowała już przepisy ok. 60 rodzajów babeczek. W produkcji pomaga jej mąż – łodzianin Sławomir Grzelak. Paweł Łacheta
Średnio dwie godziny zajmuje wytworzenie każdej kolorowej i oryginalnej babeczki, które przez sześć dni w tygodniu powstają w cukierni na rogu ul. Piotrkowskiej i ul. Struga. Jej współwłaścicielką, ale i autorką menu, jest pochodząca z południowej Rosji Olga Chayka, która do Polski przyjechała trzy lata temu. Z wykształcenia jest technologiem żywienia. W produkcji małych słodkich dzieł sztuki pomaga jej mąż – łodzianin Sławomir Grzelak.

Kolejna ofiara hotelowej prezentacji nabita w garnki Eco-Vital

– Recepturę babeczek opracowałam samodzielnie – opowiada Olga. – Faza prób i testów zajęła mi kilka miesięcy. Każda babeczka składa się z bazy, czyli ciasta, i kremu oraz ewentualnie dekoracji. Do wytworzenia ciasta są potrzebne mąka, cukier, masło, proszek do pieczenia, jajka, a także kakao, w przypadku ciasta kakaowego. Bazę kremu stanowią z kolei twaróg, masło i cukier. Dokładnych proporcji składników jednak nie zdradzę, bo to mój własny przepis. Mogę tylko podpowiedzieć, że wiele zależy od masła.

Szpilka Jennings walka, Szpilka Jennings [ONLINE, GDZIE W TV, GDZIE TRANSMISJA, NA ŻYWO]

Po wymieszaniu składników ciasta, trzeba włożyć je do foremek, a następnie do piekarnika na około 20 minut. Następnie wyjąć i poczekać, aż ostygnie. Jest to konieczne, ponieważ w przeciwnym razie krem mógłby z niego spłynąć. Po nałożeniu kremu babeczki trzeba z kolei włożyć na mniej więcej kwadrans do lodówki, by na nich zastygł. Dzięki temu można je później trzymać przez cały dzień w pokojowej temperaturze.
Do tej pory małżeństwo opracowało już 60 smaków babeczek.

Budowa dworca Łódź Fabryczna: Pomimo mrozów kopią tunel do Fabrycznej [FILM, zdjęcia]

– Męska część klientów wybiera najczęściej babeczkę o nazwie Śliwka w czekoladzie, w której są zarówno powidła śliwkowe, jak i kakao – mówi pomysłodawczyni słodkości. – Kobiety decydują się na różne smaki. Czasem jest to Krówka-makówka z makiem, śliwką węgierką i kremem krówkowym, innym razem Fistaszek z dżemem wiśniowym i masłem orzechowym, a niekiedy Koniec świata z czekoladą i filetowanymi cząstkami pomarańczy i grejpfruta.
Każda babeczka kosztuje 6 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany