Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kokosowa zupa tajska [PRZEPIS]

(ao)
Zupa po tajsku to gratka  dla lubiących ostre potrawy.
Zupa po tajsku to gratka dla lubiących ostre potrawy. Anna Odrowska
Ostra zupa tajska rozgrzeje w zimne popołudnie i wprowadzi do kuchni odrobinę orientalnego smaku. Jest prosta w przyrządzeniu. Może być z krewetkami, ale też z kurczakiem lub rybą

Składniki:

250 g mrożonych krewetek (zamiennie pierś z kurczaka lub kawałek świeżego łososia) 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju papryczka chili pietruszka cytryna lub limonka cukier do smaku.

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną drobno szalotkę (lub dwie) oraz czosnek. Smażymy około 1 minutę, następnie dodajemy pastę curry (jeśli zupa ma być ostrzejsza, może być więcej niż 1 łyżka) oraz papryczkę chili. Dolewamy mleko kokosowe i mieszamy, podgrzewającna wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu pasty, dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy cukrem oraz sokiem z cytryny lub limonki, uważając, aby zupa nie była zbyt kwaśna.

W międzyczasie odmrażamy krewetki (ich ilość i rodzaj zależy od naszych upodobań). Nie musimy ich solić. Po odmrożeniu wrzucamy do gotującej się zupy maksymalnie na 3-4 minuty, aby nie stały się zbyt twarde. Posypujemy posiekaną pietruszką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany