Kochamy smak kawy, łodzianie uwielbiają spotkania przy małej czarnej

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
W sobotę na Księżym Młynie otwarto nową łódzką palarnię kawy, która połączona jest z kawiarnią. odbył się finał Mistrzostw Polski „Barista” ((po raz 18, co rok w innym mieście) i „Brewer Cup” (po raz 10).

W Coffeehood można wypić filiżankę aromatycznego espresso, porozmawiać o sposobach parzenia kawy i najlepszych ziarnach oraz kupić paczkę świeżo parzonych ziaren do domowej kawiarki.

– Księży Młyn jest magicznym miejscem, w którym kwitnie życie i jak tylko pojawiła się taka możliwość, żeby tutaj otworzyć palarnię kawy natychmiast z tego skorzystałam – mówi Joanna Kosiada, właścicielka lokalu. – Palimy kawy najwyższej jakości „Speciality”.
W palarni wypalane sa ziarna pod espresso lub ekspresy przelewowe. Paczka 250 g kosztuje 30-40 zł. Ceny kaw w filiżankach są standardowe jak w większości łódzkich lokali.

Również w sobotę w Łodzi odbył się finał Mistrzostw Polski „Barista” ((po raz 18, co rok w innym mieście) i „Brewer Cup” (po raz 10). W obu do finału stanęło po sześciu zawodników z całej Polski. Niestety na podium zabrakło łodzian. Wpierwszej kategorii wygrali:Natalia Piotrowska z Olsztyna (Imiejsce, po raz drugi z rzędu), Maciej Duszak z Wrocławia (II miejsce), Kamil Adamiec z Torunia (IIImiejsce). Zawodnicy mieli 15 minut na przygotowanie i prezentację przed jurorami klasycznego espresso, napoju mlecznego na bazie espresso oraz autorskiego bezalkoholowego drinka z espresso. Z kolej w drugiej kategorii na prezentację było 10 minut. Zawodnicy serowali kawę z ekspresów przelewowych, do ich należał wybór jaki wybiorą (klasyczny przelewowy, aeromax, termex itp.). Zwycięzcy:Sławomir Saran z Warszawy (I miejsce), Maciej Duszak (II miejsce), Leszek Jędrasik z Gdańska (III miejsce).

Zwycięzcy pojadą na finał Mistrzostw Świata parzenia kawy do Melbourner w dniach 4-7 maja. Wezmą w nich udział takze zwycięzcy innych konkursów kawowych rozgrywanych kolejno w całej Polsce: Coffee in good Spirits (alkoholowe drinki na bazie kawy), Cafe tester, czyli umiejętność rozpoznawania kawy, Cafe Art, czyli malowania wzorów na kawie w filiżance lub szklance oraz Cafe Roster, czyli wypalania ziaren kawy. Kultura picia kawy rozwija się również w Polsce, a wykształceni bariści to zmysłowe doznania dla klientów kawiarni.

BEZ ŚCIEMY: Na scenie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie