Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Knedle po łódzku

(JED)
Przemysław Augustyniak od ośmiu lat piastuje stanowisko szefa kuchni. Gotuje od 11 lat (a właściwie od ósmego roku życia), bo gotowanie to jego wielka pasja.

Zaczynał jednak od pieczenia ciast.

- Bardzo lubiłem słodycze, ale mojej mamie nie zawsze wychodziły wypieki - wspomina pan Przemek. - Raz postanowiłem sam upiec szarlotkę. Udała się i od tej pory brałem mamine przepisy i wypiekałem.

Wkrótce ciasta stały się jego popisowym przysmakiem. Gdy przyszedł na to czas, rozpoczął praktyczną naukę w łódzkim „Gastronomiku” i wtedy okazało się, że nie tylko desery wychodzą mu wyśmienicie.

- Lubię kuchnię lokalną, taką domową, łódzką, jaką pamiętam z dzieciństwa - dodaje kucharz. - To są smaki, które każdemu przywołują miłe wspomnienia.

Miłość do domowej kuchni (a „po godzinach” także do staropolskiej, XVII-wiecznej) przekłada się na ideę, jaka przyświeca sieci łódzkiech restauracji „Rajskie jadło” (6 lokali, najstarszy powstał 15 lat temu). Tradycyjne zestawy obiadowe cieszą się od lat największym powodzeniem. Goście specjalnie przychodzą na schabowego z ziemniakami i surówką lub rybę czy dania sezonowe.

Knedle z truskawkami na młodej kapuście (porcja dla 4 osób)
Składniki

1 kg „starych” ziemniaków

300 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

jajko

500 g truskawek

cukier, cynamon, sól

2 główki młodej kapusty

2 marchewki

2 pomidory

2 pęczki koperku

pęczek szczypiorku

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

cukier, sól, pieprz

sok z cytryny

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Wysypujemy na stolnicę i dodajemy wszystkie składniki prócz truskawek i cukru z cynamonem. Zagniatamy, żeby było puszyste, ale nie kleiło się do dłoni. Kroimy na porcje, wałkujemy gruby wałek i odcinamy porcje. Każdą rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy truskawkę, odrobinę cukru i cynamon, zalepiamy szczelnie. Gotowe knedle wkładamy na osolony wrzątek i od chwili wypłynięcia gotujemy 5 minut. Kapustę szatkujemy. Marchewkę i pomidory kroimy na plastry. Do małej ilości wody wrzucamy marchew, gdy zmięknie, wrzucamy kapustę i gotujemy do miękkości. Dodajemy pomidory i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę, mieszając. Wlewamy do kapusty, doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Serwujemy knedle na kapuście.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany