Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kłącza, które rozgrzewają i wzmacniają. Imbir i kurkuma - zdrowie z dalekiej Azji

(jed)
Dwa niezwykłe kłącza pochodzące z Azji wdarły się przebojem do polskiej kuchni. Najpierw pojawiął się imbir. Kurkumę znaliśmy głównie jako sproszkowaną, żółtą przyprawę. Od niedawna jednak można kupić także kłącza kurkumy. Przypomina ona imbir, ale jest drobniejsza i kolorze poma-rańczowo-żółtym.

Azjaci zjadają je w niemal każdym daniu. Imbir nie tylko dodaje potrawie smaku, ale jest wspaniałym środkiem leczniczym na przeziębienie i nudności, łagodzi bóle stawów oraz bóle miesiączkowe. Wykorzystuje się go jako afrodyzjak i w produkcji kosmetyków.

Kurkuma ma właściwości m.in. przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, antyseptyczne. Zawarty w niej związek chemiczny, kurkumina, ma silne działanie przeciwnowotworowe, a kraje takie jak Indie, które używają jej niemal do wszystkich dań, mają najniższy odsetek zachorowań na rozmaite nowotwory. Warto więc włączyć ją do naszej codziennej diety.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany