Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiszone ogórki przepis. Ogórki konserwowe. Ogórki małosolne - przepisy

(ls)
Ogórki kiszone, ogórki konserwowe, ogórki małosolne to przetwory, których nie może zabraknąć w spiżarni.

Ogórki kiszone, ogórki konserwowe, ogórki małosolne kupione w sklepie mają nieporównywalny smak do ogórków domowej roboty.

Jak przyrządzić ogórki kiszone?

Ogórki kiszone - przepis

Składniki:

ogórki ( dowolna ilość )
czosnek
chrzan ( korzeń )
sól do przetworów
oliwa

Sposób wykonania:

Ogórki dokładnie myjemy.
Do umytych słoików ( o pojemności 1 litra ) wkładamy 2 średnie ząbki czosnku, kawałek chrzanu ( może być w dwóch częściach ) oraz jedną łodygę koperku z baldachem ( gdy baldaszek jest mały wkładamy dwa)
W garnku przygotowujemy zalewę do zalania słoików z ogórkami - na litr wody dajemy dwie łyżki soli do przetworów. Trudno dokładnie powiedzieć, jaka ilość zalewy, na jaką ilość ogórków, bo wszystko zależy od tego jak ściśle ułożone są ogórki, ile wolnego miejsca zostaje do górnej części słoika, ale można przyjąć, że na kilo ogórków potrzeba będzie litr wody. Wodę z solą należy zagotować
Umyte ogórki bardzo ściśle ułożyć w słoikach, tak aby po wlaniu wody nie zaczęły pływać i wystawać ponad zalewę. Oczywiście ogórki układamy w pozycji pionowej i zalewamy gorącą zalewą, tak aby woda przykryła całkowicie ogórki. Wkrapiamy 2 - 3 krople oliwy. Wycieramy dokładnie ( najlepiej jednorazowym ręcznikiem papierowym ) zakrętkę i brzegi słoika i zakręcamy. Odstawiamy i po kilku dniach można wynieść słoiki do spiżarni lub piwnicy.

Dlaczego warto kisić ogórki w beczce? -FILM

Jak przyrządzić ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe
- przepis

Składniki:
ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych)
marchew
chrzan
koper
ziele angielskie
czosnek
gorczyca

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
3 łyżki cukru

Wykonanie:
1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku.
2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki.
3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i ułożyć w słoikach.
4. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach.
5. Zakręcone słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania wody.

Jak kisić ogórki? - FILM

Jak przyrządzić ogórki małosolne?

Ogórki małosolne - przepis

Składniki:
Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany