Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kisić ogórki czy kupić kiszone? Porównaliśmy koszty [PRZEPISY]

(kz)
Wielu łodzian decyduje się na samodzielne kiszenie, a sprzyjają temu niskie ceny ogórków polnych.
Wielu łodzian decyduje się na samodzielne kiszenie, a sprzyjają temu niskie ceny ogórków polnych. (kz)
Kilogram kiszonych ogórków kosztuje na rynku około 5 zł. Jeżeli poświęcimy trochę czasu i sami je przygotujemy, możemy je mieć dwa razy taniej.

Ostatnio na targowisku przy ul. Dolnej kilogram ogórków do kiszenia kosztował od 1,30 zł do 2 zł. Gotowy zestaw: kopru, czosnku i chrzanu, wystarczający na 2 kilogramy ogórków, można było kupić za 2 zł.
Przy większych porcjach opłaca się nabyć przyprawy osobno. Kilogram pięknych korzeni chrzanu kosztuje 14 zł, główka czosnku od 1 zł do 1,50 zł, duży pęk kopru można dostać już za 5 zł.

Podajemy kilka przepisów na ogórki, nie tylko kiszone są pyszniutkie.

Przepis na ogórki kiszone

Składniki (na 6 litrowych słoików):

2-3 kg ogórków
6 gałązek kopru z baldachimem
2 spore korzenie chrzanu
6 ząbków czosnku
6 listków czarnej porzeczki
2 i 1/2 litra wody
4 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie:
Słoiki myjemy porządnie i wyparzamy je razem z zakrętkami.
Każdego ogórka szorujemy dokładnie za pomocą drucianki. Najlepsze według mnie są ogórki chude i dość długie - to gwarancja, że po ukiszeniu miąższ będzie twardy i chrupiący, a nie gumowaty. Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Usuwamy skórkę z ząbków czosnku. Wybieramy koper, który jest już lekko suchy, brązowawy, a tym samym bardziej aromatyczny. Płuczemy liście czarnej porzeczki.
Na dnie słoików układamy oczyszczony chrzan, ząbek czosnku i zwiniętą gałązkę kopru. Teraz wciskamy (dosłownie) ogórki - muszą ściśle do siebie przylegać. Pomiędzy nimi umieszczamy listek porzeczki. Na koniec szybki test: odwracamy słoik do góry dnem - jeżeli jakikolwiek ogórek drgnie, musimy go ponownie wcisnąć. Inaczej w trakcie kiszenia wypłynie, spleśnieje i zepsuje nam całą kiszonkę.
Przygotowujemy solankę.
Wodę gotujemy z solą kamienną. Wrzącą solanką zalewamy ogórki. Od razu zakręcamy słoiki pokrywkami. Odkładamy je na 3-4 dni w ciepłe miejsce (najlepiej układać je na jakimś ręczniku). Następnie przenosimy je w miejsce chłodne, aby spowolnić proces fermentacji. Ukiszone ogórki przechowujemy w temperaturze około 10*C, najlepiej w piwnicy.


Przepis na ogórki konserwowe:

Składniki:
1,5 kg ogórków
6 szklanek wody
2 łyżki soli
6 łyżek cukru
szklanka octu
kilka ziaren gorczycy
koper
ziele angielskie
pieprz
liście laurowe

Wykonanie:
Ogórki umyć, do każdego słoika wsypać: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu , 1 liść laurowy. Ogórki ułożyć w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 gałązki kopru.

Zalewa:
6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 2 łyżki soli, wymieszać i zagotować.

Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki.

Przepis na ogórki meksykańskie

5 kg ogórków pokroić, większe na 4 mniejsze na pół -wzdłuż, przesypać 7-8 łyżek soli i odstawić na 4 godz.
po czym odlać słoną wodę i dodać:
16 łyżek oleju
1,20kg cukru
3 szklanki octu
2 główki czosnku - przecisnąć przez praskę
2 płaskie łyżki chili
wymieszać i odstawić na 12 godz.
po czym nakładać do słoiczków i uzupełnić zalewą - zalewy jest dużo, zostanie...
Nie pasteryzować!

Ogórki krokodylki

SKŁADNIKI (na 8 słoików po dżemach):

- 3 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 1 główka czosnku
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki octu
- 0,5 kg cukru
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki chili

PRZYGOTOWANIE:

- Ogórki umyć i pokroić w słupki. Najlepiej wybrać małe dość wąskie ogórki.

- Pokrojone ogórki wymieszać z solą i zostawić na 4 godziny.

- W tym czasie przygotować zalewę nr 1: czosnek obrać, pokroić w plasterki i zagotować z olejem.

- Następnie przygotować zalewę nr 2: ocet zagotować z cukrem.

- Wymieszać zalewę nr 1 z zalewą nr 2 i dodać chili.

- Po 4 godzinach zlać wodę z ogórków, którą puściły i zalać je przygotowaną zalewą (zalewa nr 1 + zalewa nr 2 + chili). Zlaną wodę z ogórków zostawić w osobnym naczyniu (nie wylewać do zlewu bo będzie potrzebna).

- Ogórki z zalewą mają stać 4 godziny.

- Po 4 godzinach ogórki nałożyć do słoików wraz z zalewą dość ściśle. Słoiki zalać wodą , która wcześniej została po ogórkach (uzupełnić nią słoiki do pełna).

- Gotować przez 10 minut w dużym garnku z wodą sięgającą do połowy wysokości słoików. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę żeby słoiki się nie obijały.

- Krokodylki można jeść od razu ale lepsze są po około tygodniu.

Ogórki w zalewie curry

Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1cebula
Gałązki selera

Zalewa
3 czubate łyżki curry
2 łyżki soli
1 litr wody
1,5 szkl. octu
2 szkl. cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić. Ogórki obrać, przekroić na 4 części i wydrążyć z pestek. Do wyparzonych słoików na dno kładziemy dwa krążki cebuli i listek selera. Ogórki układamy ciasno wzdłuż, zalewamy zalewą i zakręcamy. Słoiki gotować przez 10 minut.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany