18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kindziuk mołdawski

(ei24)
.
. ei24
Kindziuk jadłem z wielu źródeł, ale ten jest wyjątkowy. Jadłem też kupiony w sklepie i z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że osobnik, który nazwał tę wędlinę w ten sposób, powinien iść do więzienia na długie lata.

Składniki:

a.. mięso wieprzowe od szynki 1 kg

b.. mięso wieprzowe łopatka 1 kg

c.. mięso wieprzowe z brzucha 1 kg

d.. mięso wołowe łopatka 1,5 kg

e.. mięso baranie udziec 1,5 kg

f.. pęcherze baranie

g.. sól 0,2 kg

h.. saletra 0,05 kg

i.. pieprz 0.02 kg

j.. papryka słodka mielona 0,08 kg

k.. cukier 0.01 kg

l.. czosnek 7 - 8 ząbków

m.. tymianek 0,01 kg

Proces przygotowania:
Mięso myjemy, obieramy z błon i kroimy w kostkę 1 - 2 cm. Wkładamy do dużego pojemnika wsypujemy wszystkie przyprawy z roztartym czosnkiem i saletrą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej przetrzymać tak przygotowane mięso 48 godzin. NIE DOLEWAMY WODY !!! Są magicy, którzy stosują taki
zabieg, ale trwałość wyrobu wyraźnie się skraca. Po tym czasie wyjmujemy mięso, jeżeli puści wodę (osocze), odsączamy. Wkładamy we wcześniej umyte i związane z jednej strony pęcherze, zawiązujemy wolny koniec tworząc pętlę, do powieszenia (jeżeli macie suszone pęcherze, należy je namoczyć w zimnej osolonej wodzie przez
kilka godzin, następnie wypłukać). Mięso do pęchęrzy upychamy dosyć mocno, ale z wyczuciem. Wieszamy w chłodnym, przewiewnym miejscu na jakieś 2 godziny i czekamy sobie spokojnie. W tym czasie możemy przygotować wędzarnię. Do wędzenia używają tam mieszanki drewna (wiórów) olchowego i wiśniowego. Proporcji nie znam, ale myślę, że
olchowego jest przewaga. Rozpalamy mały ogień, wieszamy w wędzarni kindziuki.
Następnie zasypujemy ogień bardzo lekko wilgotnymi wiórami i wędzimy jakieś 7 - 8 godzin w zimnym dymie. Temperatura zimnego wędzenia 25 do max 30 stopni. Po wyjęciu uwędzonych kindziuków, wieszamy je na miesiąc w suchym chłodnym miejscu. Muszą dojrzeć. Prawdą jest, że dają się jeść zaraz po wędzeniu, ale to nie ten smak.
Polecam własnoręczny wyrób !!!

Pozdrawiam.

Bogdan

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany