Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kawowy październik w Łodzi

(izj)
Festwial jest adresowany zarówno do profesjonalistów, jak i amatorów parzenia kawy - mówi Marek Robacha.
Festwial jest adresowany zarówno do profesjonalistów, jak i amatorów parzenia kawy - mówi Marek Robacha. Paweł Łacheta
Francesco Sanapo, mistrz baristów Włoch oraz Ronny Billemon, mistrz Belgii w Cup Tasting'u będą gośćmi specjalnymi III Festiwalu Kawy, Herbaty i Czekolady odbywającego się od 11 do 13 października w Łodzi. Włoch będzie udzielał porad dotyczących sztuki parzenia kawy, a Belg opowie o smakach tego zawierającego kofeinę trunku.

- Celem festiwalu jest propagowanie picia dobrej kawy, herbaty i czekolady poprzez liczne degustacje, prezentacje i szkolenia prowadzone przez największych ekspertów w tej dziedzinie oraz zwrócenie uwagi na różnorodność tych napojów - mówi Marek Robacha, prezes Stowarzyszenia Miłośników Kawy. - Zależy nam na tym, by podczas imprezy znaleźli coś dla siebie nie tylko branżowi specjaliści, ale także ci, którzy po prostu lubią pić kawę.
Podczas festiwalu, który będzie odbywał się w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym Międzynarodowych Targów Łódzkich przy al. Politechniki, zostaną rozegrane m.in. Ogólnopolskie Zawody Baristów, II Puchar Polski Latte Art, czyli malowania mlekiem na kawie oraz I Mistrzostwa Polski Home Barista, czyli amatorów parzących kawę w domowych pieleszach.
Wcześniej, bo od 4 do 6 października, 21 festiwalowych kawiarni, będzie rywalizowało między sobą o tytuł najlepszego espresso, najlepszego capuccino oraz najlepszej kawiarni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany