Ekipa łódzkich baristów stworzyła własny napój na bazie kawy – latte z dyni.
KAWA Z DYNIĄ - CO TO
– Wiele eksperymentowaliśmy, łącząc z kawą różne owoce i przyprawy, ale połączenie z dynią okazało się i na nasz gust wyjątkowe – mówi Michał Sobolewski, współwłaściciel pierwszej łódzkiej klubokawiarni. – Wcale nie dziwimy się, że w Ameryce sprzedało się grubo ponad 200 mln dyniowych kaw.
Przepis na dyniową latte jest bardzo prosty.
– Wystarczy zmiksować świeżą dynię lub wcześniej ją upiec – wyjaśnia Michał Sobolewski. – Do gotowej pulpy dodajemy trochę cukru, korzenne zimowe przyprawy takie jak: cynamon i gałka muszkatołowa, idealnie spienione mleko i podwójne espresso. Całość można zwieńczyć skorupką z karmelizowanego cukru trzcinowego i korą cynamonu.
Możesz też skorzystać z tradycyjnego przepisu na kawę z dynią:
Przepis na kawę dyniową, pumpkin latte
Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki puree z dyni < jak zrobić: klik klik>
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 150 ml wrzątku
- bita śmietana
- syrop dyniowy do podania
Przygotowanie
W rondelku z grubym dnem umieścić mleko, puree z dyni, cukier, przyprawę dyniową i wanilię i gotować. Podczas gotowania mieszać trzepaczką, żeby puree dobrze się rozpuściło. Gdy mleko zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Całą miksturę przelać przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki z dyni. Kawę zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę.
Do dwóch szklanek rozlać dyniową miksturę, następnie bardzo powoli, po ściance nalać kawę, aby zachować warstwowość. Udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawą dyniową
Nutri-Score wchodzi do Polski