Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kasztany jadalne można uprawiać już także w centrum Polski

(KZ)
(KZ)
Są smaczne i bardzo zdrowe.

Kasztany jadalne uprawiane są zazwyczaj w cieplejszych rejonach Europy. W Polsce spotykane były w najcieplejszych rejonach m.in. na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku. Ponieważ jednak klimat się ociepla, coraz częściej można spotkać te drzewa także rosnące w centralnej Polsce. W Łodzi rosną m.in. na skwerze przy skrzyżowaniu ul. Tuwima i ul. Sienkiewicza, ale też coraz częściej są uprawiane w ogrodach. Na zbiory owoców trzeba poczekać zazwyczaj co najmniej kilkanaście lat od posadzenia. Owoce rosną w łupinkach przypominających pospolite kasztany, tyle że są one bardziej kłujące. Można je jednak zebrać w takim stanie, a następnie położyć w domu w ciepłym miejscu -łupinki same się otworzą. Można je jeść na surowo, albo pieczone. Takie są najlepsze, o słodkawym, orzechowo-ziemniaczanym smaku. Maja tez cenne właściwości lecznicze. Poprawiają pracę nerek, podnoszą odporność organizmu, zwalczają choroby serca i krążenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany