KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ. KUCHENNE REWOLUCJE W RETCE [MENU, CENY, OPINIE]

(LS)
KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ. KUCHENNE REWOLUCJE W RETCE [MENU, CENY, OPINIE]
KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ. KUCHENNE REWOLUCJE W RETCE [MENU, CENY, OPINIE] Łukasz Kasprzak
KUCHENNE REWOLUCJE MAGDY GESSLER. Kartofel Buda - tak brzmi nowa nazwa dawnej „Retki”, pizzerii przy ul. Balonowej, w której Magda Gessler przeprowadziła kulinarną rewolucję. Znana restauratorka odmieniła wystrój dawnej pizzerii i przeobraziła menu. Jak nowe potrawy smakują mieszkańcom Retkini? Odcinek z łódzką restauracją w roli głównej został wyemitowany na antenie TVN w czwartek (26 października).

KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ. KUCHENNE REWOLUCJE W RETCE [MENU, CENY, OPINIE]

- Spodziewamy się tłumów, dlatego zrobiliśmy spore zapasy. Na gości czekają worki ziemniaków - mówią z uśmiechem Paulina i Kamil Janiccy, właściciele odmienionej restauracji.

Magda Gessler z ekipą programu „Kuchenne Rewolucje” przyjechała do Łodzi w wakacje. W ciagu kilku dni zmieniła wystrój lokalu i opracowała nowe menu.

KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ. KUCHENNE REWOLUCJE W RETCE [MENU, CENY, OPINIE]

- Daniem wiodącym miał być gigantyczny faszerowany ziemniak. Mieliśmy jednak spory problem ze znalezieniem tak dużych egzemplarzy kartofli i zmodyfikowaliśmy menu - zamiast jednego serwujemy trzy mniejsze - mówi pani Paulina. - Goście są zachwyceni...

„Kartofel Buda” serwuje klientom ziemniaki faszerowane na trzy sposoby - z gzikiem i kozim serem, ze śledziem, jabłkiem i cebulą oraz z grzybami. Każda porcja to wydatek 14 zł. W restauracji Janickich można także zamówić m.in. zupę dyniową oraz burgery.

KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ. KUCHENNE REWOLUCJE W RETCE [MENU, CENY, OPINIE]

KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ KUCHENNE REWOLUCJE RETKA ŁÓDŹ MAGDA GESSLER W PIZZERII RETKA W ŁODZI

Właściciele lokalu "Kartofel Buda" to młodzi ludzie. Restauracja to ich pierwszy biznes. Mają ciężki orzech do zgryzienia, bo na łódzkim osiedlu jest spora konkurencja - jest kilkanaście lokali gastronomicznych, z czego większość stanowią pizzerie. Paulina i Kamil chcieliby zacząć zarabiać na tym, co robią, ale póki co liczą straty. Za młode małżeństwo kciuki trzyma mama Kamila- ona także pomaga w prowadzeniu restauracji.

KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ. KUCHENNE REWOLUCJE W RETCE [MENU, CENY, OPINIE]

Podczas rewolucji w Retce Magda Gessler próbowała zrobić majonez...nie wyszło. Wszystko przez słoik, który był za szeroki.
-Diabeł tkwi w szczegółach...- skomentowała nieudaną próbę stworzenia majonezu znana restauratorka.

  • Kartofel faszerowany z gzikiem i z serem kozim w cenie 14 zł
  • Kartofel faszerowany z śledziem, jabłkiem i cebulą w cenie 14 zł
  • Kartofel faszerowany grzybami i cebulą w cenie 14 zł
  • Chrupak - panierowany zestaw przekąsek w cenie 15 zł

  • Zupa dyniowa w cenie 8 zł

  • Frytki (5 rodzajów) od 6 do 0 zł za porcję (150 g)

  • Sałatka z mango, pomidorem i słonecznikiem w cenie 18 zł

  • Burgery (z wołowiną, 10 rodzajów) od 13 do 16 zł

Magda Gessler to głowa pełna pomysłów- jako zabawę integracyjną wymyśliła... sztafetę w workach po ziemniakach. Było dużo śmiechu, ale też ostra rywalizacja. A po zabawie...praca przy przygotowaniu kolacji. Jest sporo pracy, ale najpierw trzeba poszukać ziemniaków-gigantów....Faszerowany kartofel miał się stać daniem głównym lokalu. Drugą potrawą serwowaną w Kartoflu Budzie miał być krem z pomidorów. Magda Gessler wróciła do Łodzi po 6 tygodniach lokal otrzymał rekomendację?

- Na razie są w 2B, a do matury jeszcze daleko- powiedziała na koniec odcinka prowadząca Kuchenne Rewolucje.

KARTOFEL BUDA ŁÓDŹ. KUCHENNE REWOLUCJE W RETCE [MENU, CENY, OPINIE]

-Jestem zachwycona!!! Zamówiliśmy dwa smaki kartofla na wynos - gulasz i gzik, oba przepyszne! Porcje duże, ja nie podołałam - pisze na profilu facebookowym pani Weronika z Łodzi.

-Trudna decyzja ile dać gwiazdek bo nie dane było mi niczego w lokalu spróbować więc dwie gwiazdki będą chyba sprawiedliwe. Teoretycznie lokal czynny do 21:30 jednak o 21:10 zostałem grzecznie wyproszony słowami: dziś nic już pan nie zje bo pracujemy do 21:30, zapraszamy jutro od 14 - opowiada o swojej wizycie w Kartoflu Buda pan Krzysztof.

-Fajne miejsce. Można zjeść coś innego niż w większości bistro. Porcje tak duże, że ciężko zjeść wszystko. Ceny jak najbardziej adekwatne do tego co dostajemy. Naprawdę bardzo miła obsługa - to z kolei opinia pana Bartka.

Zobacz też: Kuchenne Rewolucje w El Toro

Wideo

Komentarze 26

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Adam
Po pierwsze trzeba umiec dobrze gotowac jak sie cos takiego zaklada a dla mnie kazda jadlodajnia ze stawianiem na mlodych niedoswiadczonych pracownikow to padaka i zwyczajny skok na kase klientow.
P
Poker
Pyry z gzikiem w óć
p
pitupitu
Ma na imię Kamil ale nie wiedzieć czemu nawet w TV podał się jako Janek...
K
Klimek
Bylem i powiem tak:drogo i d*** mi nie urwało,takim memu i w tej cenie to moga sobie karmić buraków w rodzinnym kutnie.
E
Eee
Nie skorzystam wyglądają na cwaniaków a dodatkowa Janek ma wyraz twarzy kompletnego idioty więc wątpię czy czegokolwiek jest w stanie się nauczyć
.....
No właśnie ta gazeta jest taka precyzyjna że zawsze wprowadza ludzi w błąd
f
fgggg
pani gessler się nie popisała, bo jest już chyba kilka knajp w Łodzi, które serwują te ziemniaki... powinna wymyślić coś unikalnego.
W
WestX
w której można spotkać "kibiców" jednej z Łódzkich drużyn??
G
Gość
Obsługiwała nas kelnerka a nie właścicielka juz było po rewolucji był placek po węgiersku za 20 zł i 4 naleśniki za 12zł. Placek był smaczny . Co tam teraz podają niewiem pozdrawiam
G
Gość
A czy właściciel nie nazywa się Janek a nie Kamil drogi expressie?
G
Gość
Tu nie chodzi o wiek to tylko wymówka. Najważniejsze żeby były umiejętności jak ktoś je ma to może zakładać restauracje nawet jak ma 18 lat.
L
Ldz
Dużo jeszcze przed wami, ale nie zrażajcie się. Jak się będziecie starać, to wam wyjdzie.
Powodzenia!
R
Retkiniak
Są młodzi, są żądni pieniędzy - i nawet OK - niech im będzie, ale wszystko nie tak od razu, nie ot tak, nie zaraz... talent nie przychodzi po roku. Pizzeria Retka była jedną z lepszych na osiedlu i co??? - Nie ma jej. Życzę im wszystkiego co najlepsze, ale tak jak powiedziała "Geslerówka" (Choć za nią nie przepadamy) - wiele jeszcze do nauki przed nimi.
o
ok
Super para, widać że wkładają w prace całe serce, powodzenia!
g
gosc
Widać, że są zdeterminowani i wkładają w swoją prace całe serce
Dodaj ogłoszenie