Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kanapki z wyobraźnią, czyli co serwować niejadkowi, który wybrzydza przy stole

(JED)
Gotowanie dla niejadka to prawdziwe wyzwanie, szczególnie gdy dziecko lubi wybrzydzać, a przy każdym posiłku potrafi zamienić kuchnię w prawdziwe pobojowisko. Idealna pora na kolację dla maluchów, wypada ok. 18:00-19:00, tuż przed tradycyjną dobranocką. Najlepiej podać posiłek dziecku przed bajką, by nie przyzwyczaić go do jedzenia w czasie oglądania telewizji.

Na kolację (lub śniadanie)warto zaserwować ciekawą alternatywę w postaci fantazyjnych posiłków. Idealne będą parówki-ślimaki lub wesoły ocean. Do posiłku można podać dziecku szklankę wody. Niektóre głodomory lubią zakończyć dzień kubiem gorącego mleka tuż przed snem.

Pan ślimak:

  • 1 parówka
  • 1 świeży ogórek
  • pęk rzodkiewek
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • ulubione przyprawy według uznania
  • majonez

Gotujemy parówkę. W tym czasie kroimy ogórka i rzodkiewkę w krążki. Ugotowaną parówkę wyciągamy z wody układamy na talerzu tworząc delikatny łuk.
Pokrojone ogórki i rzodkiewkę kładziemy nad parówką, budując skorupkę ślimaka. Za pomocą pietruszki robimy trawę, szczypiorek zaś posłuży nam za rogi. Majonezem rysujemy oczy ślimaka. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami według uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany