Składniki:
Mrożone tuby kalmarów 4-5 szt. czosnek 3 ząbki sok z cytryny ½ łyżeczki sól, pieprz czarny do smaku sos czosnkowy.
Składniki na ciasto:
piwo jasne 150ml mleko 150ml jajko 1 szt. mąka pszenna 300g proszek do pieczenia ½ łyżeczki sól, cukier do smaku olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie:
Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier . Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.Podawać z sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji