Kalmary w cieście piwnym [PRZEPIS]

lb
Kalmary w cieście piwnym.
Kalmary w cieście piwnym. mat.pras.
Proste danie z sosem czosnkowym. Jeśli ktoś lubi kuchnie śródziemnomorską, to danie to przypadnie mu do gustu.


Składniki:

Mrożone tuby kalmarów 4-5 szt. czosnek 3 ząbki sok z cytryny ½ łyżeczki sól, pieprz czarny do smaku sos czosnkowy.

Składniki na ciasto:

piwo jasne 150ml mleko 150ml jajko 1 szt. mąka pszenna 300g proszek do pieczenia ½ łyżeczki sól, cukier do smaku olej rzepakowy do smażenia.

Wykonanie:

Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier . Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.Podawać z sosem.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pablo
Kalmary są super,jem je od dziecka pamiętam jak za komuny w sklepach rybnych nie było często ryb ale były właśnie kalmary i kostki z kryla.Dziś na obiad mam flaczki z kalmarów pycha!!
Dodaj ogłoszenie