Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kalmary w cieście piwnym [PRZEPIS]

lb
Kalmary w cieście piwnym.
Kalmary w cieście piwnym. mat.pras.
Proste danie z sosem czosnkowym. Jeśli ktoś lubi kuchnie śródziemnomorską, to danie to przypadnie mu do gustu.


Składniki:

Mrożone tuby kalmarów 4-5 szt. czosnek 3 ząbki sok z cytryny ½ łyżeczki sól, pieprz czarny do smaku sos czosnkowy.

Składniki na ciasto:

piwo jasne 150ml mleko 150ml jajko 1 szt. mąka pszenna 300g proszek do pieczenia ½ łyżeczki sól, cukier do smaku olej rzepakowy do smażenia.

Wykonanie:

Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier . Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.Podawać z sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany