Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeżyny to skarby natury. Co zawierają i dlaczego warto je jeść?

(mj)
Jarosław Ziarek
Dzięki zawartości silnych antyoksydantów stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej.

Są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu sprawdzają się w diecie odchudzającej.

Dzięki dużej zawartości witaminy C i E jeżyny mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Zawarta w jeżynach witamina K natomiast pełni ważną rolę w powstawaniu właściwej formy osteokalcyny (białka występującego w tkance kostnej).

Jeżyny zawierają najwięcej witaminy E (czyli witaminy młodości) ze wszystkich owoców leśnych. Ponadto są źródłem wielu antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry.

Co zawierają jeżyny?
* Witaminy
Witamina C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina A, Witamina E, Witamina K

* Minerały
Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk

Liga mistrzów na żywo. AS Roma vs Barcelona LIVE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany