Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeszcze zdążysz zrobić przed świętami. Piernikowe lizaki z miękkiego, wilgotnego ciasta piernikowego. Dzieci będą zachwycone

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Miękkie i wilgotne ciasto piernikowe zrobisz na ostatnią chwilę
Miękkie i wilgotne ciasto piernikowe zrobisz na ostatnią chwilę Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Pomysłowe lizaki z piernika są bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszą oczy i wyśmienicie smakują. Można je przygotować z miękkiego ciasta piernikowego, którego upieczemy nawet na ostatnią chwilę przed wigilią. Pierniczki są wilgotne i pyszne. Można je także zapakować na prezent.

W skrócie

Ciasto na piernikowe lizaki jest łatwe w przygotowaniu i można je upiec nawet w samą wigilię. Piernik nie musi leżakować, jest miękki, wilgotny i gotowy do jedzenia po upieczeniu. Wystarczy wyciąć z ciasta trójkątne choinki i udekorować je zgodnie ze swoją fantazją. Dzieci na pewno będą zachwycone piernikowymi lizakami. Możesz przygotować choinki razem z nimi lub dołączyć je do prezentów.

Lizaki z piernika - przepis na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 8-10 lizaków
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 100 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

Jak przygotować lizaki z piernika?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
  2. Masło roztopiłam w rondelku, dodałam do niego miód, kakao i przyprawę do piernika.
  3. Zdjęłam masło z ognia, dolałam mleko, a następnie jajka i wymieszałam wszystko rózgą.
  4. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sodę, proszek do pieczenia i wymieszałam.
  5. Dodałam do mąki masę z rondelka. Zmiksowałam na gładkie ciasto.
  6. Wlałam ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut.
  7. Wyjęłam piernik i po ostygnięciu pokroiłam na trójkąty.
  8. Lizaki udekorowałam i nabiłam na słomki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jeszcze zdążysz zrobić przed świętami. Piernikowe lizaki z miękkiego, wilgotnego ciasta piernikowego. Dzieci będą zachwycone - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany